Hva kan du gjøre?

Gjennom Global Uke jobber vi med å spre informasjon om moderne slaveri. Kanskje blir tallene og fortellingene overveldende, og kanskje virker situasjonen håpløs. Men husk at summen av mange små og store handlinger er det som beveger verden framover – og at vi er del av en stor og global anti-slaveri bevegelse!

Nedenfor er noen tips til hva hver av oss kan gjøre for å bidra i kampen mot moderne slaveri.

Delta i Walk for Freedom

Hver høst, i anledning den europeiske menneskehandel-dagen i oktober, går tusenvis av unge og voksne den globale marsjen Walk for Freedom. Til høsten går den på lørdag formiddag den 14. oktober 2023. Det er en enkel men effektiv og synlig handling, som koster deg ca. 1,5 time. Du bidrar til oppmerksomhet om problematikken. Sett av datoen nå! Mer om marsjen kommer HER.

Ta testen: «Hvor mange slaver har du?»

Hvordan påvirker du det moderne slaveriet? Hvor mange slaver jobber egentlig for deg? Hvor mange sko har du? Vet du hvor skoene dine er laget, og hvordan arbeiderne som laget dem hadde det? Eller hvordan mineralene i sminken din har funnet sin vei til skapet på badet ditt?

Slavery Footprint er en side hvor du kan finne ut hvordan du er forbundet med det moderne slaveriet, og hvordan vår livsstil kan være med å skape grunnlag for slaveri i verden i dag. Se mer på www.slaveryfootprint.org og fyll ut skjemaet.

Bidra til mer rettferdig handel

Det er stor forskjell på hvordan varene vi kjøper er produsert og hvordan levekårene er for de som lager t-skjorta di, mobiltelefonen din og sjokoladen du spiser. Og våre valg forbrukerne har stor påvirkning!

KFUK-KFUM Global har laget en håndbok som gir deg konkrete tips til hva du kan tenke på og hvordan du kan være med på å påvirke bedrifter, politikere og andre beslutningstakere. Les mer her.

Les om ulike produkter, hvordan de produseres og hvordan du kan gjøre etiske valg på hjemmesidene til Framtiden i våre hender. Kjøp Fairtrade varer og varer merket med Utz eller Rainforest Alliance, det tar deg et hakk nærmere anstendig arbeid for produsentene. Bestiller du varer på nett, prøv å velge merker som er med i B-Corp -ordningen.

Som privatperson er det en del ting du bør tenke over når du skal velge hvilket firma som skal få oppdraget du vil ha utført. Les mer om hvordan du kan unngå svart arbeid – og hvorfor – på handlehvitt.no.

Fra juli 2022 trådte den nye Åpenhetsloven i kraft. Loven skal fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Den gir forbrukere rett til mer informasjon, og styrker norske selskapers plikt til å ha god oversikt og rutiner for å ivareta menneskerettighetene.
Lær mer om loven og hva det betyr for oss forbrukere her: ÅPENHETSLOVEN PÅ 1-2-3
Bakgrunnsinformasjon: Nrk Radio EkkoForbrukertilsynetFNs næringsliv.

Forvalt pengene dine

Har du penger i banken? Vet du hvordan banken forvalter pengene dine? Og hva har det egentlig å si?

Banker er store og viktige samfunnsaktører, og det er du som bestemmer hvordan du vil at dine penger skal forvaltes. Vet du om dine penger finansierer våpenhandel eller miljøødeleggelser som du ikke kan stå inne for? Hva kan du i så fall gjøre med dette? Sjekk hvordan din bank scorer på samfunnsansvar, og les mer om kartleggingen av banker i Norge på Etisk bankguide.

Si fra ved mistanke

Gjør deg kjent med tegn på at noen kan være i en tvangssituasjon (se s. 8 og 9 fakta- og handlingsheftet). Si fra hvis du oppdager kritikkverdige forhold eller er redd for at noen blir utnyttet i en tvangssituasjon. Det holder at du er bekymret. Du behøver ikke være ekspert, og alle kan ringe ROSA sin døgnåpne nasjonale hjelpe- og tipstelefon : 22 33 11 60. Lær mer på www.menneskertilsalgs.no

Skroll til toppen