Om Global uke

Kampen mot urettferdighet har alltid påkalt reaksjon og handling fra kirkene.
Global uke er et initiativ fra kirkene i Norge, samlet i Norges Kristne Råd (NKR) om å belyse global urettferdighet sammen og samtidig i løpet av en fast årlig uke. Idéen kom etter inspirasjon fra økumenisk samarbeid i  Sverige og Finland.

Finn kortfattet beskrivelse av hva Global uke HER.

Tema

I 2015 var temaet «Sammen på Guds jord» og omhandlet klimarettferdighet. Tema for 2016, 2017 og 2018 er «Moderne slaveri» og datoer for 2018 er 11. – 18. november (uke 46). Din menighet kan få besøk av en ressursperson til et lokalt arrangement, bruke ressursmateriell og søke om støtte . Husk at alt må ikke skje i uke 46! Det er fullt mulig å arrangere noe ellers i året også, f. eks. seminar om temaet.

Ideen bak

Idéen med Global uke er at menighetene og kirkesamfunnene selv er arrangører. Ambisjonsnivået bestemmes ut fra lokale forhold og kapasitet og tar utgangspunkt i aktiviteter som allerede pågår i menighetslivet. Å delta spenner fra å nevne årets tema i én forbønn til å sette opp tverrkirkelige arrangementer.

Menigheter i Norge er del av et verdensomspennende kirke- og misjonsnettverk og har partnere med forankring i det globale Sør. Mange søsterkirker lever tett på en virkelighet preget av krig og konflikt, fattigdom, økonomisk urettferdighet, klimaendringer og krenkelser av menneskerettighetene. Global uke gir norske menigheter og grupper god mulighet til å synliggjøre at de er del av et globalt felleskap som vil møte urett med handling.

Global uke er ikke ment å være en «markedsplass» eller innsamlingsarena for prosjekter. Først og fremst handler det om å kunnskap og bevisstgjøring, forankring i kristen tro og å gjøre folk kjent med handlingsalternativer. Støtte til gode prosjekter som forebygger sårbarhet og styrker bærekraftige liv i Sør, vil likevel være en av de naturlige handlingene – blant flere – for å gjøre noe med problemet. Se fakta- og handlingsark.

Velkommen med!

Du og din menighet eller gruppe inviteres til å delta ut fra hva som er mulig og hva dere har lyst til – lite eller mye: Alt teller! Se eksempler på aktiviteter. Dere oppfordres til å gå sammen på tvers av kirkesamfunn og gjerne i allianse med «alle gode krefter» som har et hjerte for årets tema, lokalt og regionalt ( f. eks. interreligiøse fora, fagmiljøer, interesseorganisasjoner, lokallag, kommune, relevante etater, osv.).Det er også mulig å søke om noe støtte til gjennomføring av lokale arrangementer( inntil kr. 5000 for lokalt, 10 -20 000 for større arrangementer) under uka.

Hvem gjør hva?

Global uke drives med støtte fra Norad, Kirkens Nødhjelp, Justis- og beredskapsdepartmentet og kirkesamfunnene i NKR. NKR kan formidle kontakt, samordne regionale og nasjonale arrangementer, veilede, bidra med ressursmateriell og hente inn ressurspersoner som kan besøke menigheter og grupper.

Global uke koordineres av prosjektkoordinator Elin Finnseth Sæverås (Global info) og Styringsgruppen for Global info: Styreleder Inger-Torunn Sjøtrø (Kirkens Nødhjelp); Petra Kjellen Brooke (Frelsesarmeen); Gry Haugen (Adventistkirken/ADRA); Janne Dale Hauger, (Den norske kirkes Nord-/Sør-informasjon); Kari Hay (Metodistkirken); Kristina Furberg (Svenska kyrkan i Norge); Hans Rossiné (Den katolske kirke), Knut Refsdal (generalsekretær, NKR); Hege Merete Andersen (informasjonsmedarbeider, NKR).

 

For mer informasjon, kontakt prosjektkoordinator på efs(a)norkr.no / tlf. 23 08 13 25.

Kirkene for global rettferdighet – sammen og samtidig!

 

 

One Comment on “Om Global uke

  1. Tilbaketråkk: Global uke 12.-19. nov 2017 | Global uke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: