Om Global uke

For kirkene har kampen mot global urettferdighet alltid vært en del av oppdraget og har påkalt vår reaksjon og handling.

Global uke er et initiativ fra kirkene i Norge, samlet i Norges Kristne Råd (NKR) om å gå sammen for å belyse global urettferdighet sammen og samtidig i løpet av en fast årlig uke. Idéen kom etter inspirasjon fra Sverige og Finland.

Tema

I 2015 var temaet «Sammen på Guds jord» og omhandlet klimarettferdighet.

I 2016 og 2017 tar Global uke opp «Moderne slaveri». Datoer for uka i 2017 er søndag 12 til søndag 19. november. Din menighet kan søke om støtte og motta besøk av ressursperson/organisasjon til et lokalt arrangement. Og alt må ikke skje bare under denne uka. Det er fullt mulig å sette opp arrangementer ellers i året, f. eks. kurs eller seminar eller bibeltime om temaet.

Ideen bak

Idéen med Global uke er at menighetene og kirkesamfunnene selv er arrangører. Ambisjonsnivået bestemmes ut fra kapasitet og lokale forhold og tar utgangspunkt i arenaer og aktiviteter som allerede pågår i menighetslivet. Det kan spenne fra å nevne årets globale tema i én forbønn i løpet av uken til å sette opp tverrkirkelige arrangementer. Menigheter i Norge er del av et verdensomspennende kirke- og misjonsnettverk og har partnere med forankring i det globale Sør. Mange søsterkirker lever tett på en virkelighet preget av krig og konflikt, fattigdom, økonomisk urettferdighet, klimaendringer og krenkelser av menneskerettighetene. Global uke gir norske menigheter og grupper god mulighet til å synliggjøre at de er del av et globalt felleskap som vil møte urett med handling.

Global uke er ikke ment å være en «markedsplass» eller innsamlingsarena for støtte til prosjekter i Sør. Arrangementet dreier seg først og fremst om økt kunnskap og bevisstgjøring, forankring i kristen tro og vil presentere flere handlingsalternativer. Støtte til gode prosjekter i Sør vil likevel ligge som en naturlig handling blant flere.

Velkommen med!

Du og din menighet eller gruppe inviteres til å delta ut fra hva som er mulig og hva dere har lyst til – lite eller mye: Alt teller! Se eksempler på aktiviteter. Dere oppfordres til å gå sammen på tvers av kirkesamfunn og gjerne i allianse med «alle gode krefter» som har et hjerte for årets tema, lokalt og regionalt ( f. eks. interreligiøse fora, fagmiljøer, interesseorganisasjoner, lokallag, kommune, relevante etater, osv.).Det er også mulig å søke om noe støtte til gjennomføring av lokale arrangementer( inntil kr. 5000 for lokalt, 10 -20 000 for større arrangementer) under uka.

Hvem gjør hva?

Global uke drives med støtte fra Norad, Kirkens Nødhjelp og kirkesamfunnene i NKR. NKR kan formidle kontakt, samordne regionale og nasjonale arrangementer, veilede, bidra med ressursmateriell og hente inn ressurspersoner som kan besøke menigheter og grupper.

Global uke koordineres av prosjektkoordinator Elin Finnseth Sæverås (Global info) og Styringsgruppen for Global info: Styreleder Inger-Torunn Sjøtrø (Kirkens Nødhjelp); Petra Kjellen Brooke (Frelsesarmeen); Gry Haugen (Adventistkirken/ADRA); Anders Saaghus, (Den norske kirkes Nord-/Sør-informasjon); Kari Hay (Metodistkirken); Peter Ngaidam (Baptistsamfunnet), Kristina Furberg (Svenska kyrkan i Norge); Hans Rossine (Den katolske kirke), Knut Refsdal(generalsekretær, NKR); Hege Merete Andersen (informasjonsmedarbeider, NKR);

For mer informasjon, kontakt prosjektkoordinator efs(a)norkr.no tlf. 23 08 13 25 eller send mail til post(a)globaluke.no

Kirkene for global rettferdighet – sammen og samtidig!

 

 

One Comment on “Om Global uke

  1. Tilbaketråkk: Global uke 12.-19. nov 2017 | Global uke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: