Om Global uke

Global uke er et initiativ fra kirkene i Norge, samlet i Norges Kristne Råd (NKR), for å belyse global urettferdighet sammen og samtidig i løpet av en fast årlig uke.

Tema

Tema for 2016 – 2019 er «Moderne slaveri». Nå har kirkene i Norge sammen blitt enige om at dette også skal være tema i årene 2020 – 2022.

 

Datoer for 2019 er 10. – 17. november (uke 46). Men alt må ikke skje i uke 46 – andre tider på året går også bra.

Hva handler Global uke om og hvorfor er kirkene med? Få svar i denne filmen (2 min.)  Her er et nedlastbart ark som beskriver HVA og HVORDAN delta (norsk og engelsk).

Din menighet kan få besøk av en ressursperson (se eksempler på fjorårets ressurspersoner), bruke ressursmateriell, og søke om støtte  

En kort oversikt over tematikken finner du i Fakta- og handlingsarket og mer inngående beskrivelse her.

Velkommen med!

Du og din menighet inviteres til å delta ut fra hva som er mulig og hva dere har lyst til.  Lite eller mye: Alt teller! Se eksempler på aktiviteter.

Gå gjerne sammen på tvers av kirkesamfunn! Og gjerne i allianse med andre som har hjerte for saken – f. eks. lokalt næringsliv, lokallag av frivillige organisasjoner (f. eks. Framtiden i Våre Hender, Bymisjonen, Frelsesarmeen, osv.), kommune, relevante etater (skatt, arbeid, integrering, politi), høgskoler, folkehøgskoler, interreligiøse fora, osv.

Det er mulig å søke om støtte til arrangementer( inntil kr. 5000 for lokalt og10 -30 000 for regionale arrangementer).
Se  Fakta- og handlingsark med noen fakta (s. 1)  og tips til hva du og ditt fellesskap kan gjøre mot slaveri-problemet (s.2).

Ideen bak

Idéen med Global uke er at menigheter selv er arrangører. Den tar utgangspunkt i aktiviteter som allerede pågår i menighetslivet. Ambisjonsnivået bestemmes ut fra egen kapasitet og lyst.
Å delta spenner fra å nevne årets tema i forbønn (se fellesbønn/forbønnspunkter) til å sette opp spesielle og tverrkirkelige arrangementer.

Uka handler om å dele kunnskap, finne motivasjon i kristen tro og å gjøre folk kjent med handlingsalternativer. Global uke er ikke ment å være en «markedsplass» eller innsamlingsarena.  Men en av de naturlige handlingene – blant flere – kan være å støtte gode prosjekter. For der hvor sårbarhet forebygges og bærekraftige liv styrkes, der minsker risikoen for utnytting og moderne slaveri.

Hvem gjør hva?

Det er kirkesamfunnene i Norges Kristne Råd(NKR) som markerer uka rundt om i landet. NKR formidler kontakt, samordner regionale og nasjonale arrangementer, bidrar med ressursmateriell og økonomisk støtte, og kan tilrettelegge for besøk av ressurspersoner. Global uke drives med støtte fra Norad, Justis- og beredskapsdepartmentet, Kirkens Nødhjelp.

Global uke koordineres av prosjektkoordinator Elin Finnseth Sæverås (Global info) i samarbeid med Styringsgruppen for Global info.

Styringsgruppen består av Inger-Torunn Sjøtrø (Kirkens Nødhjelp; leder); Petra Kjellen Brooke (Frelsesarmeen); Gry Haugen (Adventistkirken/ADRA); Frøydis Ingjerdingen (Mellomkirkelig Råd i Den norske kirke); Lisa Kristin Nielsen(Metodistkirken); Kristina Furberg (Svenska kyrkan i Norge); Ellen Annette Høvik (Caritas Norge og Den katolske kirke), Stein-Vegard Antonsen (Den Evangelisk Lutherske Frikirke); Erhard Hermansen (generalsekretær, NKR); og Hege M. Andersen(informasjonsmedarbeider, NKR).

For mer informasjon, kontakt prosjektkoordinator på efs@norkr.no / tlf. 23 08 13 25.

Kirkene for global rettferdighet – sammen og samtidig!

 

 

One Comment on “Om Global uke

  1. Tilbaketråkk: Global uke 12.-19. nov 2017 | Global uke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: