Hva kan du og jeg gjøre?

Husk at summen av mange små og store handlinger er det som beveger verden framover – og at vi er del av en stor og global anti-slaveri bevegelse!

Gjennom Global uke sprer vi informasjon om moderne slaveri. Kanskje blir tallene og fortellingene overveldende, kanskje virker situasjonen håpløs. Men husk at summen av mange små og store handlinger beveger verden framover: Alle kan bidra. Til sammen utgjør vi en stor og global bevegelse! Her er noen tips til hva hver av oss kan gjøre for å bekjempe og forebygge utnyttelse.

Bær en refleks

Bestill en refleks og bær den – slik bidrar du til søkelys og viser at du bryr deg.

Skriv under på kampanjer

Det koster deg lite – men kan gjøre en stor forskjell, dersom mange nok er med!


Kampanjer mot utnyttelse i vareproduksjon:

Si nei til seksuell utnyttelse og overgrep på nett!
– Signer opprop til Justisministeren om å sette beskyttelse av barn først
– Gjør som 2 millioner andre – skriv under på TraffickingHub sin kampanje for å hindre at pornonettstedene deler overgrepsmateriale HER

Kjøp etisk – bidra til rettferdig handel

Det er stor forskjell på hvordan varene vi kjøper er produsert. Noen selskaper tar hensyn til hvordan arbeiderne har det, de som lager t-skjorta vår, mobiltelefonen eller sjokoladen vi kjøper – andre bryr seg ikke eller utnytter dem kynisk. Vi forbrukere har stor påvirkningskraft om vi bare vil!
Sjekk etikk-standarden før du handler! Du finner rangeringer hos Good On You (mote, sminke, m.m.) eller FairWear. Finn ut om merkene tar ansvar for arbeidernes sikkerhet her. Eller kjøp merker med B-Corp sertifisering.

Kjøp varer merket med Fairtrade og  Rainforest Alliance og UTZ, det tar deg nærmere anstendig arbeid for produsentene. Les om ulike produkter, hvordan de produseres og hvordan gjøre etiske valg hos Framtiden i våre hender. Bestiller du varer på nett, velg gjerne merker som er B-Corp  godkjent. KFUK-KFUM Global har laget en håndbok som gir deg tips til hvordan du kan påvirke bedrifter, politikere og andre beslutningstakere. Les mer her.

Fra juli 2022 trådte den nye Åpenhetsloven i kraft. Loven skal fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Den gir forbrukere rett til mer informasjon, og styrker norske selskapers plikt til å ha god oversikt og rutiner for å ivareta menneskerettighetene.
Lær mer om loven og hva det betyr for oss forbrukere: ÅPENHETSLOVEN PÅ 1-2-3. Bakgrunnsinformasjon: Nrk Radio EkkoForbrukertilsynetFNs næringsliv. Fire Trondheim -ungdommer brukte loven mot selskapet Lager 157 og fikk rett i at selskapet brøt Åpenhetsloven!

Klær, mote og sminke

Lenge har det vært kjent at arbeidere i tekstilindustrien er underbetalt, må jobbe lange dager under farlige forhold, ofte uten pauser og uten kontrakt. Store framskritt er gjort, men fortsatt kreves mye opprydding hos klesprodusenter, merkevareeiere, og myndigheter. “Som tekstilarbeider er vi som levende maskiner,» reflekterer Nasreen Sheikh. Hun overlevde barne- og tvangsarbeid i klesfabrikker i Nepal. Se og hør Nasreen fortelle sin historie. Nasreen er nå en frontfigur i arbeidet for at klesindustrien skal ta mer ansvar. Les også tekstilarbeideren Chantou sin historie i vår ressursbank.

Det viktigste du kan gjøre, er å la være å handle, eller reparere plagg, eller kjøpe brukt.
Bli inspirert og lær deg å stoppe klær hos MyVisibleMend, og finn lenke til andre motstrøms-bedrifter. Eller bestill reparasjon hos lappe.no

Skal du kjøpe nytt: velg etisk, og velg miljø- og klimavennlig.
Hvordan kle seg etisk? Les mer hos Fairwear. Og bruk rangeringen til GoodOnYou
Dropp netthandel hos SHEIN og TEMU ! De er ikke bærekraftige for miljøet eller klimaet og de er koblet til utnytting av arbeidere.
Noen norske merker som fører etisk produserte klær: Fair&Square ; Frøken Dianas Salonger; Chosen ; Grønt Skift

Mer informasjon og hva som kan og må gjøres:

Ta testen: «Hvor mange slaver har du?»

Hva er din kobling til moderne slaveri? Hvor mange sko har du? Vet du hvor skoene dine er laget, og hvordan arbeiderne som laget dem hadde det? Eller hvordan mineralene i sminken din har funnet sin vei til skapet på badet ditt? Hvor mange slaver jobber egentlig for deg?

Slavery Footprint er en side hvor du blir bevisstgjort på i hvilken grad livsstilen er med på å skape grunnlag for slaveri i verden i dag.

Styr unna svart arbeid

Som privatperson er det en del ting du bør tenke over når du skal velge hvilket firma som skal få oppdraget du vil ha utført. Les mer om hvordan du kan unngå svart arbeid – og hvorfor – på handlehvitt.no og på Skatteetatens Tettpå -veileder.

Forvalt pengene dine etisk

Har du sparekonto eller penger i fond? Vet du hvordan banken forvalter pengene dine? Og hva har det egentlig å si?
Banker er store og viktige samfunnsaktører, og det er du som bestemmer hvordan du vil at dine penger skal forvaltes. Vet du om dine penger finansierer våpenhandel eller miljøødeleggelser som du ikke kan stå inne for? Hva kan du i så fall gjøre med dette? Sjekk hvordan din bank scorer på samfunnsansvar, og les mer om kartleggingen av banker i Norge på Etisk bankguide.

Si fra hvis du mistenker at noen utnyttes

Gjør deg kjent med tegn på at noen kan være i en tvangssituasjon (se s. 8 og 9 fakta- og handlingsheftet). Si fra hvis du ser kritikkverdige forhold eller er redd for at noen blir utnyttet i en tvangssituasjon. Det holder at du er bekymret. Du behøver ikke være ekspert, og alle kan ringe ROSA sin døgnåpne nasjonale hjelpe- og tipstelefon : 22 33 11 60. Lær mer på www.menneskertilsalgs.no . Ved mistanke om utnyttelse til arbeid, kan du også tipse Arbeidstilsynet.

Bli frivillig

Ungdom: Meld deg inn i lightup Norway og engasjer deg i en lokalgruppe!

Bidra som frivilling i Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Caritas Norge, CRUX, eller andre som arbeider for mennesker utsatt for utnytelse eller befinner seg i risikosonen. Bor du i Bergen? Bli med i ForFreedom.

Eller engasjer deg i en organisasjon som jobber for global rettferdighet, som f. eks. Digni-organisasjonene, eller Kirkens Nødhjelp. Ved å både jobbe med mer rettferdige strukturer – og lokalt bidra til at folk har utdanning, helse, fred og et godt livsgrunnlag der de bor, minsker risikoen for at de havner i utnyttelse.

Delta i Walk for Freedom

Bli med å gå Walk for Freedom i midten av oktober hver tår – i en by nær deg. Du kan også være med og arrangere marsjen der du bor! Hver høst, i anledning den europeiske menneskehandel-dagen i oktober, går tusenvis av unge og voksne den globale marsjen Walk for Freedom. Det er en enkel men effektiv og synlig handling. Marsjen varer ca. 1,5 time. Du bidrar til oppmerksomhet om problematikken.

Skroll til toppen