Frihetens time

La deg berøre av «Frihetens time» – sanger og tekster om vår tids slaveri og troen på at rettferdigheten en dag vil seire.

En konsertforestilling med lesninger og sanger

Frihetens time er skrevet av Sindre Skeie (prest og forfatter) og Trond Gilberg (kantor og komponist) på bestilling fra Norges Kristne Råd. Det består av seks stemmer (lesninger) og syv sanger og varer ca 50 minutter. Konsertene har gratis adgang og gjennomføres med støtte fra Justis- og beredskapsdepartementet og Norad. Se KORPARTITUR MED TEKSTER

Under Global uke 2021 ble stykket satt opp flere steder, blant annet som Åpningskonsert under Hovlandfestivalen, lytt til opptak derfra sendt i NRK Radio Det ble også framført i Asak kirke i Halden, Grønland kirke og Trefoldighetskirken i Oslo, på baptistenes landsmøte, og under Arendalsuka. Sanger og skuespiller Renate Gjerløw Larsen var hovedsolist i samspill Borg Domkor, musikere og tekstlesere.

I 2022 ble forestillingen allerede framført i Kristiansand Domkirke og fire ulike andre steder Global uke i november. Velkommen til å øve den inn med lokale utøvere – eller bestill artister som kan framføre den i din menighet!

Et stykke om utnyttelse, kamp og håp

I musikken og sangene formidles både forbrukerens refleksjoner og de utnyttedes kamp, mørke – og styrke. Stykket løfter også håpet om og troen på en rettferdig framtid og at friheten skal komme «… for lyset fra timen som kommer, skinner på jorden i dag.»
FN anslår at ca. 40 millioner mennesker lever under slaverilignende utnyttelse i verden i dag gjennom for eksempel tvangsarbeid, barneekteskap, tvungen prostitusjon og seksuell tvang, og andre former for tvang. Blant de utnyttede er det flest kvinner og barn. Koronapandemien har forverret forholdene og ført enda flere mennesker ut i utnyttelse. Derfor er verket svært aktuelt.

«Sterkt, vondt, vakkert og sant. Jeg både smilte, gråt, ba og sang med underveis.»

– en tilhører etter framføring av Frihetens time

Frihetens time i NRK radio

Du kan høre verket i sin helhet fra sending i NRK Radio eller hør og se Solist Renate Gjerløw Larsen og kantor Trond Gilberg framføre «Kan Gud forvandle korset» og «Ennå blir natt til morgen» nedenfor:

SE/LYTT TIL 3 MIN SAMMENDRAG med smakebiter fra tekst og sanger

To sanger og en tekst framført av Renate G. Larsen og akkompagnert av komponist Trond Gilberg

Et fleksibelt arrangement

Prest, forfatter og poet Sindre Skeie har skrevet tekstene og kantor og komponist Trond Gilberg står bak musikken og arrangementene.  Oppsetningen ble urframført i Fagerborg kirke 8. november 2019. 

Sindre Skeie i Frihetens time
Sindre Skeie
Trond Gilberg
Trond Gilberg

I 2023 markeres Global uke 12.-19. november, men det kan også skje til andre tider på året. Frihetens time kan brukes som en hel oppsetning eller som enkeltinnslag i gudstjeneste, temasamlinger eller lignende. De fleste sangene egner seg også til allsang. 

Ønsker du noter til Frihetens time?

Du kan også få tilsendt noter med arrangementer i følgende ulike versjoner:

  • Kor (SATB) og orgel/piano
  • Kor (SAB) og orgel/piano
  • Enkel melodilinje med tekst og besifring
  • Partitur for orgel, horn, fagott

Ønsker du å høre gjennom hele materialet? Vi sender deg lydfil fra urframføringen i Fagerborg kirke med Ullern kammerkor, solist og musikere.

Lysbærer, Frihetens Time
Skroll til toppen