10. november er Søndag for de forfulgte – samtidig er det første søndag av Global uke. Menigheter som ønsker å kombinere de to markeringene, kan benytte egnede ressurser fra Stefanusalliansen og Norges Kristne Råd.
Både søndag for de forfulgte og Global uke mot moderne slaveri retter søkelys på diskriminerte grupper. Derfor er mulig å kombinere søkelys på begge deler i en og samme gudstjeneste. Ofte utsettes religiøse eller etniske minoriteter for både trosforfølgelse og utnyttelse samtidig, slik personberetninger Stefanusalliansen mottar fra Irak, Pakistan, Kina og andre land.
Til søndag 10. november har Jostein Ørum skrevet en preken-refleksjon over teksten om Jesus og disiplene i båten i Matteus 14, 22-34 – og hvordan Jesus sprenger rammer. Ørum forteller om sitt møte med nitten jesidi -jenter som var bortført og seksuelt utnyttet, men nå er satt fri og får hjelp fra et kristent senter til å bearbeide traumer og vende tilbake til et selvstendig liv.
Hvordan henger forfølgelse og moderne slaveri sammen?
I mange land er det en forbindelse mellom forfølgelse, utstøtelse fra samfunnsgodene, og grov utnyttelse. Grupper som blir diskriminert på grunn av religiøs tro, etnisitet, kaste, eller funksjonsnedsettelse, skyves ut på siden av samfunnet. De har dårligere tilgang til fellesgodene, som arbeid, utdanning, sikkerhet, og begrenset mulighet til å ta personlige valg. Mange minoriteter har svakt rettsvern og liten politisk innflytelse. Disse faktorene kan medføre økonomiske vansker og gjøre dem mer utsatt for utnyttelse, vold, eller tvang. Er du i tillegg jente eller kvinne, er du særlig utsatt.
Religiøse og en rekke minoritetsgrupper i verden, f. eks. kristne i Midt-Østen, daliter i India, uighurer i Kina, jesidier i Irak, og rohyingaer i Sør-Asia, utsettes ofte for en kombinasjon av trosforfølgelse, sosial diskriminering, tvangsarbeid eller seksuell utnyttelse . Motto for bærekraftsmålene er «ingen skal utelates», men slike minoriteter risikerer å forbli en utelatt gruppe. Trosfrihet henger tett sammen med andre menneskerettigheter. Å styrke andre rettigheter vil samtidig ofte ha positiv effekt på tros- og ytringsfriheten. Mål16 om fred og rettferdighet kan først nås når trosfrihet også er sikret og vår tids former for slaveri er bekjempet. Nedenfor deler vi også salmen Jostein Ørum har lagt inn i sin refleksjon:
Akkurat nå i verden – en bønn
Akkurat nå i verden
stiger en lovsang opp
til ham som er Gud på jorden
som frelser, som sår, som kropp.
Hvem skal de ellers gå til
uten å bli forlatt.
Gud, gi dem håp for dagen,
bær dem i mørke natt.
Akkurat nå i verden
ber noen: Å, Herre, kom!
De ber fra et sted på jorden
hvor kirken er låst og tom
Likevel lever troen
gjemt bak en lukket dør
Bøy deg, Gud, ned mot bønnen
Pust liv i de kalde glør
Akkurat nå i verden
ber noen en bønn om fred,
fred for sin krok på jorden
hvor håpet er trampet ned
Korset er tungt å bære
Rekk dem en nådehånd
Åpne en vei i mørket
Led hjem ved din gode ånd
Akkurat nå i verden
stjeles en tro, en drøm
Volden herjer på jorden
og tørker ut håpets strøm
Leg det som gikk i stykker
i drøm og i tro og kropp
Hvisk til de knuste hjerter:
«Grip hånden min, reis deg opp!»