Unge

Det finnes mange aktiviteter du kan bringe inn i arbeidet med ungdom og unge voksne, avhengig av hvor mye tid dere har til disposisjon, hvor stor gruppa er, osv. Her er noen tips til hva dere kan gjøre. Dersom dere ønsker flere innspill, er det bare å ta kontakt med oss! Inviter gjerne noen fra organisasjonene som nevnes nedenfor, eller vi kan gjøre det for dere og dekke honorar. 

OBS! Som leder for unge er det viktig å huske at temaet kan oppleves som spesielt vanskelig for noen. Derfor er det viktig å si noe om dette i starten av samlingen. For eksempel: «Dette temaet kan være vanskelig for noen. Noen kan ha opplevd noe som minner om det vi skal høre om. Derfor er det viktig at vi har respekt for hverandre gjennom denne timen. Det er også viktig at hvis du trenger noen å snakke med etter å ha vært med på dette, så er det folk du kan komme til og som vi kan tipse deg om. Ikke vær redd for å ta kontakt med oss.»

Stunt: La de unge være med å synliggjøre moderne slaveri – utenfor kirken eller på stand i gågata…
«Oppskrift her: « Stunt på 1-2-3   Eller prøv opplegget Flashmob

Hva kan vi gjøre for å bekjempe moderne slaveri? Finn gode, praktiske tips bl.a. her:

Verktøykasse for ungdom / unge voksne fra lightup Norway
Etikkhåndboka fra KFUK_KFUM- Global
ForFreedomMagazine (klær, sminke, elektronikk, osv.)
Framtiden i Våre Hender:  Etiske klær m.m.

Lær mer!
Om etisk handel – konkret info og tips:  ForFreedomMagazine (nå overtatt av lightup Norway)
Om hvorfor Norge trenger en Åpenhets- og aktsomhetslov: Changemaker: #hvisingensjekka (kortfilm) og forandringspodden
KFUK-KFUM Global:  Roller i handelssystemet gir et innblikk i globale leverandørkjeder og finn ellers forslag til aktiviteter i deres Ressursbank.  Eller sett opp en dag med ToughRoad

Undervisning / bibelrefleksjon

Eksempler på bibeltekster som kan være interessante å bruke i denne sammenheng:

Du kan bruke en eller flere av tekstene i heftet Drømmer som brast med Josef-fortellinger fra vår tid for inspirasjon og samtale.  Bakerst finner du en komprimert gjenfortelling av historien om Josef. Papirutgave kan bestilles gratis fra post @ norkr.no. Eller gjør som konfirmantungdom i Bergen – skriv preken sammen

Historier og samtale 

En god måte å undervise om temaet moderne slaveri er å fortelle historiene som finnes, for så å samtale og aktualisere tematikken etterpå. Det finnes mange gode filmer som kan være bra utgangspunkt for spennende samtaler med ungdommene. Dokumentaren Moderne Slaveri (UNICEF) (vi kan sende digital lenke) og spillefilmen Lilja 4 ever (viktig: aldersgrense 15 år, men passer bedre for 16+) kan være filmer å bruke. En annen mulighet er å selv fortelle/lese en interessant historie om tematikken. Bistands- og misjonsorganisasjonen Himal Partner har laget et konfirmantopplegg (Word + powerpoint) knyttet til menneskehandel i Nepal, der er det blant annet en sterk historie som kan brukes.

For de litt eldre (10.klasse og opp) anbefaler vi å bruke tegneserien-flukt, som viser 15-årige Ahmads flukt til Norge, og aktualiserer hvordan flyktninger er utsatt for moderne slaveri. Sammen med tegneserien er det utarbeidet et hvordan-bruke-tegneserien-om-ahmad. Her foreslås også bruk av sang / musikkvideo «Black Gold».

Moderne slaveri handler om å behandle mennesker som mindre verdt, å rangere mennesker istedenfor å tilskrive dem samme verdi som oss selv.  Prøv ut den tankevekkende aktiviteten «rangering av menneskeverd» (gjengitt med tillatelse fra Changemaker). 

Avslutning og bønn

Det kan være fint å avslutte samlingen med lystenning og en bønn. 2020 fellesbønnen og andre forslag til bønner finner du her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..