Konfirmanter

Av erfaring vet vi at moderne slaveri er et tema som lett engasjerer konfirmantene.  Se også forslag for unge.

Sett opp VINGESPENN med konfirmantene. Enten som plug-and-play forestilling eller la dem øve inn dansene selv (7-9 økter med øving) og tekstene som dere framfører i gudstjeneste, som konsert eller på annen arena. Beskrivelse og mer om opplegget finner du HER og promofilm og hvordan få tilgang, finner du på DanceTV.

Bruk vår nye DRAMAOPPLEGG sammen med konfirmantene. Følg detaljert veiledning som kommer i nytt ressursheftet! Dette legges ut innen 1. august. Trenger du se mer av innholdet allerede nå, ta kontakt.

Bruk ungdsomsorganisasjonen lightup sitt undervisningsopplegg: Traffickalt grunnkurs.
Inviter noen fra lightup Norway til å komme og kjøre opplegget sammen med dere.

Nedenfor følger forslag til opplegg til konfirmanttime på 45 min.
Har du mer tid, kan dere for eksempel gjennomføre et stunt i menigheten eller på den lokale butikken?
Se hva en gjeng konfirmanter gjorde for to år siden: www.youtube.com/watch?v=t16D4ke0kfg 

Introduksjon (10 min)

 • Begynn med å fortelle konfirmantene at de i dag skal lære mer om moderne slaveri. Spør dem så hva de tenker på når de hører ordet «slaveri». Få dem til å reflektere litt rundt det – er slaveri bare noe som skjedde på 1800-tallet? Finnes det i dag?
 • Introduksjonsfilm om moderne slaveri. NB! Filmen er på engelsk, men vi tror konfirmantene skjønner det meste her. 

Fakta om moderne slaveri (10 min)

Bibelen og moderne slaveri (15 min)

 • Fortellingen om Josef. Les fra Bibelen (1 Mos, 37-50), i barnebibel eller gjenfortell historien etter hukommelsen. Samtal så med konfirmantene, der du knytter fortellingen til moderne slaveri.
  Hvem er Josef i dag? Hvilke likheter finner vi mellom Josef og dagens slaver?  Hva sier Bibelen om menneskets verdi? Hvilken verdi gir vi – eller gir vi ikke – mennesker i dag?
  Finn inspirasjon i Josef-heftet.

Avslutning (10 min)

 • Film: Finnes moderne slaveri i Norge? Frelsesarmeens film (2 min.)
 • Samtal deretter om Hva kan vi gjøre? Del ut Fakta- og handlingsheftet og samtal om handlingene s. 10-12 eller hva vi kan gjøre for å bekjempe moderne slaveri.
  • Handle rettferdige varer (klær, mat).  Finn mer her:  ForFreedom (praktisk tips om etisk handel: sminke, klær, m.m. ); Etikkhåndboka (KFUK_KFUM Global); tips på framtiden.no (etiske klær, m.m.)
  • Unngå svart arbeid (når foreldre skal pusse opp hjemme, for eksempel).
  • Ikke bruk porno eller kjøp sex (nå eller når du blir eldre). Samtal hvorfor. Se lightup Norway sin toolkit.
  • Støtt gode prosjekter som gir folk i fattige land utdanning og mer å leve av, og dermed mindre i risiko for å bli utnyttet.
  • Lær mer – bli med i organisasjoner som jobber mot slaveri: lightup Norway, Hope for Justice, A21,  KFUK-M, Changemaker, Framtiden i Våre Hender, er gode eksempler.
 • Les fellesbønnen sammen til slutt, kortere versjon eller som veksellesning eller den aller korteste, som du finner på s. 15 i Fakta- og handlingsheftet.