Gjennom Global Uke jobber vi med å spre informasjon om moderne slaveri. Kanskje blir tallene og fortellingene overveldende, og kanskje virker situasjonen håpløs. Men husk at summen av mange små og store handlinger er det som beveger verden framover: Alle kan bidra med sitt. Til sammen utgjør vi en stor og global bevegelse! Nedenfor er noen tips til hva hver av oss kan gjøre for å bidra i kampen mot moderne slaveri.
Bær en refleks
Bestill en refleks og bær den – slik bidrar du til søkelys og viser at du bryr deg.
Skriv under på kampanjer
Det koster deg lite – men kan gjøre en stor forskjell, dersom mange nok er med!
Kampanjer mot utnyttelse i vareproduksjon:
- Tomater og bananer: Arbeidsutnyttelse er avdekket blant produsenter i Spania som Bama og Coop benytter.
Be dem rydde opp ved å signere her: https://www.framtiden.no/kampanjer/tomat - Sjokolade / Kakako: Be Starbucks unngå barnearbeid og tvangsarbeid blant de som produserer kakao: Signer HER
- Klær og tekstiler: Unngå å kjøpe fra fast fashion -giganter som SHEIN, og signer opprop til dem HER eller på Instagram
De utøver også kjøpepress blant unge https://press.no/klesgiganten-shein-vinner-arets-gullbarbie-2024/ Se mer nedenfor. - Kampanjer mot utnyttelse i ulike industrier finner finner du hos Freedom United Advocate og deres Instadgramkonto forcedlabourfashion
Si nei til seksuell utnyttelse og overgrep på nett:
– Signer opprop til Justisministeren om å sette beskyttelse av barn først
– Gjør som 2 millioner andre – skriv under på TraffickingHub sin kampanje for å hindre at pornonettstedene deler overgrepsmateriale HER
Bidra til rettferdig handel – kjøp etisk
Det er stor forskjell på hvordan varene vi kjøper er produsert, og hvordan levekårene er for de som lager t-skjorta di, mobiltelefonen din og sjokoladen du spiser. Vi, forbrukerne, har stor påvirkningskraft om vi bare vil!
Les om ulike produkter, hvordan de produseres og hvordan gjøre etiske valg hos Framtiden i våre hender.
Kjøp Fairtrade varer og varer merket med Utz eller Rainforest Alliance, det tar deg nærmere anstendig arbeid for produsentene.
Bestiller du varer på nett, velg gjerne merker som er B-Corp – godkjent.
KFUK-KFUM Global har laget en håndbok som gir deg tips til hvordan du kan påvirke bedrifter, politikere og andre beslutningstakere. Les mer her.
Fra juli 2022 trådte den nye Åpenhetsloven i kraft. Loven skal fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Den gir forbrukere rett til mer informasjon, og styrker norske selskapers plikt til å ha god oversikt og rutiner for å ivareta menneskerettighetene.
Lær mer om loven og hva det betyr for oss forbrukere: ÅPENHETSLOVEN PÅ 1-2-3
Bakgrunnsinformasjon: Nrk Radio Ekko; Forbrukertilsynet; FNs næringsliv.
Klær, mote og tekstilindustrien
Lenge har det vært kjent at arbeidere i tekstilindustrien er underbetalt, må jobbe lange dager under farlige forhold, ofte uten pauser og uten ordentlig kontrakt, m.m. Store framskritt er gjort, men fortsatt kreves mye opprydding både hos klesprodusenter, merkevareeiere, og myndigheter.
“Som tekstilarbeider er vi som levende maskiner,» reflekterer Nasreen Sheikh. Hun overlevde barne- og tvangsarbeid i klesfabrikker i Nepal. Se og hør Nasreen fortelle sin historie. Nasreen er nå en viktig frontfigur i arbeidet for at klesindustrien skal bli åpne og ta mer ansvar.
Les også tekstilarbeideren Chantou sin historie i vår ressursbank.
Vi har samlet noen utvalgte artikler som gir bakgrunnsstoff og utfyllende informasjon om industrien og hva som kan og må gjøres.
- Lær mer om opprydding i klesindustrien, finn aktuelle saker og ressurser, m.m. hos Clean Clothes Campaign
- Hos Good On You får du innsikt i tematikken, rangeringer av hundrevis av merker, samt kan bruke deres App for å ta en sjekk før du handler klær.
- Om fast fashion-giganten SHEIN sin forretningsmodell og markedsføring overfor unge jenter med kjøpekraft. De utnytter arbeidere i sine produksjonsledd, særlig uigurer (etnisk minoritet i Kina utsatt for tvangsarbeid, hjernevasking, undertrykkelse) De fleste bor i Xinjang -provinsen, der mye av verdens bomulls- og solcelle-produksjon foregår. Mer om uigurenes situasjon .
- Protester blant kinesiske arbeidere jf. uavhengige China Labour Bulletin. De ber globale selskaper i tekstilbransjen endre forretningsmodell
- Freedom Uniteds søkelys på kinesiske underleverandører til store, internasjonale motehus med nær kobling til utnyttelse av uighyrer
Følg Framtiden i Våre Hender sitt arbeid med oppfølging av Åpenhetsloven og generelle tips om klær og klimavennlig forbruk, m.m.
Det viktigste du kan gjøre, er å la være å handle, eller reparere plagg, eller kjøpe brukt.
Bli inspirert og lær deg å stoppe klær hos MyVisibleMend, og finn lenke til andre motstrøms-bedrifter. Eller bestill reparasjon hos lappe.no
Skal du kjøpe nytt: velg etisk, miljø og klimavennlig.
Bedrifter som fører etisk produserte klær
Fair&Square ; Frøken Dianas Salonger; Chosen ; Grønt Skift (her finner du også merkeordninger forklart)
Sjekk etikkstandarden før du handler! Søk opp merker via rangeringer hos FairWear eller Good On You. Eller kjøp merker med B-Corp sertifisering
Styr unna svart arbeid
Som privatperson er det en del ting du bør tenke over når du skal velge hvilket firma som skal få oppdraget du vil ha utført. Les mer om hvordan du kan unngå svart arbeid – og hvorfor – på handlehvitt.no og på Skatteetatens Tettpå -veileder.
Ta testen: «Hvor mange slaver har du?»
Hva er din kobling til moderne slaveri? Hvor mange sko har du? Vet du hvor skoene dine er laget, og hvordan arbeiderne som laget dem hadde det? Eller hvordan mineralene i sminken din har funnet sin vei til skapet på badet ditt? Hvor mange slaver jobber egentlig for deg?
Slavery Footprint er en side hvor du blir bevisstgjort på i hvilken grad livsstilen er med på å skape grunnlag for slaveri i verden i dag.
Forvalt pengene dine etisk
Har du sparekonto eller penger i fond? Vet du hvordan banken forvalter pengene dine? Og hva har det egentlig å si?
Banker er store og viktige samfunnsaktører, og det er du som bestemmer hvordan du vil at dine penger skal forvaltes. Vet du om dine penger finansierer våpenhandel eller miljøødeleggelser som du ikke kan stå inne for? Hva kan du i så fall gjøre med dette? Sjekk hvordan din bank scorer på samfunnsansvar, og les mer om kartleggingen av banker i Norge på Etisk bankguide.
Delta i Walk for Freedom
Hver høst, i anledning den europeiske menneskehandel-dagen i oktober, går tusenvis av unge og voksne den globale marsjen Walk for Freedom. I 2024 arrangeres marsjen lørdag 19. oktober. Det er en enkel men effektiv og synlig handling. Marsjen varer ca. 1,5 time. Du bidrar til oppmerksomhet om problematikken. Mer informasjon om marsjen finner du her.
Si fra hvis du mistenker at noen utnyttes
Gjør deg kjent med tegn på at noen kan være i en tvangssituasjon (se s. 8 og 9 fakta- og handlingsheftet). Si fra hvis du ser kritikkverdige forhold eller er redd for at noen blir utnyttet i en tvangssituasjon. Det holder at du er bekymret. Du behøver ikke være ekspert, og alle kan ringe ROSA sin døgnåpne nasjonale hjelpe- og tipstelefon : 22 33 11 60. Lær mer på www.menneskertilsalgs.no . Ved mistanke om utnyttelse til arbeid, kan du også tipse Arbeidstilsynet.