Hva kan du gjøre?

Husk at summen av mange små og store handlinger er det som beveger verden framover – og at vi er del av en stor og global anti-slaveri bevegelse!

Gjennom Global Uke jobber vi med å spre informasjon om moderne slaveri. Kanskje blir tallene og fortellingene overveldende, og kanskje virker situasjonen håpløs. Men husk at summen av mange små og store handlinger er det som beveger verden framover: Alle kan bidra med sitt. Til sammen utgjør vi en stor og global bevegelse!

Nedenfor er noen tips til hva hver av oss kan gjøre for å bidra i kampen mot moderne slaveri.

Bær en refleks

Bestill en refleks og bær den – slik bidrar du til søkelys og viser at du bryr deg.

Delta i Walk for Freedom

Hver høst, i anledning den europeiske menneskehandel-dagen i oktober, går tusenvis av unge og voksne den globale marsjen Walk for Freedom. I 2023 arrangeres marsjen lørdag 14. oktober. Det er en enkel men effektiv og synlig handling. Marsjen varer ca. 1,5 time. Du bidrar til oppmerksomhet om problematikken. Mer informasjon om marsjen finner du her.

Skriv under på kampanjer

Det krever deg lite – men kan gjøre en stor forskjell, dersom mange nok er med!

Tomater og bananer: Arbeidsutnyttelse er avdekket blant produsenter i Spania som Bama og Coop benytter. Be dem rydde opp ved å skrive under her: https://www.framtiden.no/kampanjer/tomat

Sjokolade / Kakako: Be Starbucks unngå barnearbeid og tvangsarbeid blant de som produserer kakao: Signer HER

Klær:
Unngå å kjøpe fra fast fashion -giganter som SHEIN, fordi de
– utnytter arbeidere i sine produksjonsledd, særlig går det ut over uigurer (en etnisk minoritet i Kina som blir utsatt for tvangsarbeid, hjernevasking og grov undertrykkelse. Flertallet bor i Xinjang -provinsen, der mye av verdens bomulls- og solcelleproduksjon foregår. Mer om uigurenes situasjon
– utøver kjøpepress overfor barn og unge i sosiale medier: https://press.no/klesgiganten-shein-vinner-arets-gullbarbie-2024/
Signer opprop til Shein HER eller på Instagram

Hvilke kles-merker tar ansvar for tryggere fabrikker? Se oversikt HER . Mer om klesindustrien: www.framtiden.no. Skriv under for bedre sikkerhet for tekstilarbeidere HER, så Rana Plaza -ulykken aldri skjer igjen.

Si nei til seksuell utnyttelse og overgrep på nett:
– Signer opprop til Justisministeren om å sette beskyttelse av barn først
– Gjør som 2 millioner andre – skriv under på TraffickingHub sin kampanje for å hindre at pornonettstedene deler overgrepsmateriale HER

Andre kampanjer mot tvangsarbeid og utnyttelse finner du bl.a. hos FreedomUnited og HER og forcedlabourfashion

Ta testen: «Hvor mange slaver har du?»

Hva er din kobling til moderne slaveri? Hvor mange sko har du? Vet du hvor skoene dine er laget, og hvordan arbeiderne som laget dem hadde det? Eller hvordan mineralene i sminken din har funnet sin vei til skapet på badet ditt? Hvor mange slaver jobber egentlig for deg?

Slavery Footprint er en side hvor du blir bevisstgjort på i hvilken grad livsstilen er med på å skape grunnlag for slaveri i verden i dag.

Bidra til mer rettferdig handel

Det er stor forskjell på hvordan varene vi kjøper er produsert, og hvordan levekårene er for de som lager t-skjorta di, mobiltelefonen din og sjokoladen du spiser. Vi, forbrukerne, har stor påvirkningskraft om vi bare vil!
Les om ulike produkter, hvordan de produseres og hvordan gjøre etiske valg hos Framtiden i våre hender. Kjøp Fairtrade varer og varer merket med Utz eller Rainforest Alliance, det tar deg nærmere anstendig arbeid for produsentene. Bestiller du varer på nett, prøv å velge merker som følger B-Corp -ordningen. Hos blant andre Fair&Square og Chosen får du kjøpt etiske klær.

Fra juli 2022 trådte den nye Åpenhetsloven i kraft. Loven skal fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Den gir forbrukere rett til mer informasjon, og styrker norske selskapers plikt til å ha god oversikt og rutiner for å ivareta menneskerettighetene.
Lær mer om loven og hva det betyr for oss forbrukere her: ÅPENHETSLOVEN PÅ 1-2-3
Bakgrunnsinformasjon: Nrk Radio EkkoForbrukertilsynetFNs næringsliv.

KFUK-KFUM Global har laget en håndbok som gir deg konkrete tips til hva du kan tenke på og hvordan du kan være med på å påvirke bedrifter, politikere og andre beslutningstakere. Les mer her.

Styr unna svart arbeid

Som privatperson er det en del ting du bør tenke over når du skal velge hvilket firma som skal få oppdraget du vil ha utført. Les mer om hvordan du kan unngå svart arbeid – og hvorfor – på handlehvitt.no og på Skatteetatens Tettpå -veileder.

Forvalt pengene dine

Har du sparekonto eller penger i fond? Vet du hvordan banken forvalter pengene dine? Og hva har det egentlig å si?

Banker er store og viktige samfunnsaktører, og det er du som bestemmer hvordan du vil at dine penger skal forvaltes. Vet du om dine penger finansierer våpenhandel eller miljøødeleggelser som du ikke kan stå inne for? Hva kan du i så fall gjøre med dette? Sjekk hvordan din bank scorer på samfunnsansvar, og les mer om kartleggingen av banker i Norge på Etisk bankguide.

Si fra ved mistanke

Gjør deg kjent med tegn på at noen kan være i en tvangssituasjon (se s. 8 og 9 fakta- og handlingsheftet). Si fra hvis du ser kritikkverdige forhold eller er redd for at noen blir utnyttet i en tvangssituasjon. Det holder at du er bekymret. Du behøver ikke være ekspert, og alle kan ringe ROSA sin døgnåpne nasjonale hjelpe- og tipstelefon : 22 33 11 60. Lær mer på www.menneskertilsalgs.no . Ved mistanke om utnyttelse til arbeid, kan du også tipse Arbeidstilsynet.

Skroll til toppen