Filmer

Det finnes mange filmer som omhandler ulike aspekter ved moderne slaveri. Noen er mer reelle enn andre. Noen passer kanskje best til ungdom, andre passer bedre til voksne.Film kan være en god måte å starte en samling på – det kan sette tonen for det som skal skje, eller fungere som et utgangspunkt for en samtale. NB! Det er viktig at du som arrangør ser gjennom filmen på forhånd og vurderer om den egner seg for målgruppen og gjerne forbereder et samtaleopplegg. Konferer gjerne med fagpersoner. Det er også viktig å presentere løsninger og handlingsalternativer.
Nedenfor har vi funnet fram et utvalg. For flere forslag (dokumentarer, TED-talks, spillefilmer) se oversikt her i Journal of Modern Slavery

Moderne slaveri generelt

Se Frelsesarmeens film (2 min) om menneskehandel og moderne slaveri  HER.

Kort film (5 min) som gir Introduksjon til temaet moderne slaveri globalt (på engelsk)

Vil du snakke om etisk produksjon og hvordan vi nordmenn er forbundet med slaveri gjennom leverandørkjeder, kan du se filmen Hvor mange slaver jobber for deg ,  sammen ta testen om omtales i filmen på Slaveryfootprint.org og deretter samtaler om Hva vi kan gjøre. Ressursperson kan bestilles fra oss.

Film og undervisningsopplegg «Moderne slaveri» på norsk, laget av UNICEF (kan kjøpes her.) Vi kan formidle digital utgave av filmen og innhente tillatelse til å vise den.  I filmen møter vi tre tidligere ofre for slaveri som forteller sine sterke historier. Historiene settes i en større sammenheng av eksperter og aktivister, som uttaler seg om situasjonen i verden i dag.

Tvangsarbeid 
International Labor Organisation (ILO) har laget en kort tegnefilm om hvordan folk blir fanget i tvangsarbeid. Se filmen. ILO har utarbeidet en rekke andre relevante filmer, disse finner du ved å søke på «forced labour».

Fortell og forsvinn (2015)
NRK Brennpunkts dokumentar om afrikanske kvinner som selges som sex-slaver i Europa. Se dokumentaren her.

Stuck (2016)
Filmserie ved Emilie Beck og Aftenposten i samarbeid med Plan Norge. Serie på 8 episoder som tar for seg barne- og tvangsekteskap. Les mer her.

Sweatshop (2014+2016)
Miniserie om tre norske ungdommer som møter ungdommene som lager klærne deres. Et samarbeid mellom Aftenposten og Framtiden i våre hender. I 2016 reiste ungdommene ned til Kambodsja igjen – denne gangen som aktivister. Se sesong 2 av Sweatshop her.Se sesong 2 av Sweatshop her. Kanskje du kan invitere en av ungdommene fra serien til å holde foredrag i din menighet?

The Day My God Died (2003)
Dokumentar fra Nepal og India som forteller historien til unge jenter som får livene ødelagt på grunn av menneskehandel av sexslaver. Filmen egner seg for voksne. Den viser virkelige opptak fra bordell i Bombay filmet med skjult kamera.  Se den her. Det er viktig med tid til samtale og refleksjon etterpå, og fremme handlingsmuligheter.

Spillefilmer:

En rekke filmer omhandler den transatlantiske slavehandelen og kampen for å forby den, eller om slavenes levekår. Selv om disse fokuserer på fortiden, er de likevel relevante fordi mennesker i dag under slavelignende forhold med tvang, gjeldsslaveri og fysisk og psykisk vold. Nedenfor finner du også filmers om omhandler nyere tids slaveri.
Det er viktig å se gjennom filmene på forhånd og gjøre egne vurderinger i forhold til egnethet for målgruppen, og å forberede seerne på sterke inntrykk. Og det er viktig å sette av tid til en veiledet samtale i etterkant, der man også fokuserer på løsninger.

Amazing Grace – The Story of William Wilberforce (2006) forteller om en av historiens største slaverimotstandere, William Wilberforce.

Twelve Years a Slave(2013) er en Oscar-vinnende film basert på den sanne historien om Solomon Nothurp, en fri svart mann fra New York som blir bortført og solgt som slave på 1850-tallet i Louisiana. Vi følger hans desperate kamp for å komme seg tilbake til familien og livet. Som slave blir Solomon utsatt for ufattelig grusomhet, men møter også uventet godhet. Han må kjempe for å overleve og for å beholde verdigheten. I sitt tolvte år som slave møter han en kanadisk slavemotstander som kommer til å forandre livet hans for alltid. Filmen har 15 års aldersgrense.

Lilja 4-ever (2002) handler om menneskehandel i Baltikum. Filmen har vist seg å være den mest «ubarmhjertelige» og «desillusjonerende» virkelighetsskildrende historie fortalt på svensk film i hele den svenske filmhistorien. Selv om filmen ble laget for mer enn ti år siden, er den dagsaktuell og universell . Filmen  har aldersgrense 15 år og det er viktig å respektere denne. Fagpersoner på tematikken bør helst delta med innledning og kommentarer i etterkant. Kontakt oss for tips.

Trade of the innocents (2012) forteller om barn som utnyttes av menneskehandlere. Alex og Claire er to kjærlige foreldre som mistet sitt barn så alt for tidlig. Nå flere år senere jobber Alex som etterforsker i kampen mot menneskehandel i Kambodsja, Sørøst-Asia. Claire hjelper lokalsamfunnet med profesjonell veiledning til unge jenter og barn som har blitt reddet fra denne skjebnen.

The Whistleblower (2010) er basert på en sann historie om den amerikanske politikvinnen og menneskerettighetsetterforsker Kathryn Bolkovak, som arbeidet for FN i Bosnia. Her oppdager hun at lokalt popliti og FN-personell er vel vitende om og til dels delaktige i at unge jenter holdes fanget som sex-slaver og utsettes for brutal vold og tvang. Når hun rapporterer om skandalen, møter hun fortielse og kort etter blir hun sagt opp. Filmen har aldersgrense 15 år, men anbefales for litt eldre ungdommer.

Taken (2008):   Actiondrama om Bryan Mills er en middelaldrende, skilt mann som sluttet i CIA for å være nær datteren Kim, som bor sammen med moren og stefaren Stuart. Kim og hennes venn Amanda overtaler Bryan til å la dem dra til Paris, til tross for hans motvilje. Det viser seg at menneskehandel av amerikanske tenåringsjenter foregår i Europa, og Kim og Amanda blir kidnappet. Etter å ha snakket kort med kidnapperen som informerer ham om at Kim vil dø om 96 timer, setter Bryan øyeblikkelig kurs for Paris, ikke bare for å redde datteren – men også å ta livet av bakmennene.