Om Global uke

Global uke er et initiativ fra kirkene i Norge, samlet i Norges Kristne Råd (NKR), for å belyse global urettferdighet sammen og samtidig i løpet av en fast årlig uke.

Kortfattet beskrivelse Global uke: HVA og HVORDAN delta??

Tema

Tema for 2016 – 2019 er «Moderne slaveri». Nå har kirkene i Norge gått inn for at dette også skal være tema i 2020 – 2022. En kort innføring i tematikken finner du her: Fakta- og handlingsark

Datoer for 2019 er 10. – 17. november (uke 46). Din menighet kan få besøk av en ressursperson (se eksempler på fjorårets ressurspersoner) til et lokalt arrangement, bruke ressursmateriell og søke om støtte . Alt må ikke skje i uke 46! Det er mulig å arrangere noe ellers på året også.

Velkommen med!

Du og din menighet inviteres til å delta ut fra hva som er mulig og hva dere har lyst til – lite eller mye: Alt teller! Se eksempler på aktiviteter. Dere oppfordres til å gå sammen på tvers av kirkesamfunn og gjerne i allianse med «alle gode krefter» som har et hjerte for årets tema, lokalt og regionalt ( f. eks. interreligiøse fora, fagmiljøer, interesseorganisasjoner, lokallag, kommune, relevante etater, osv.).Det er også mulig å søke om noe støtte til gjennomføring av lokale arrangementer( inntil kr. 5000 for lokalt, 10 -20 000 for større arrangementer) under uka.

Ideen bak

Menigheter i Norge er del av et verdensomspennende kirke- og misjonsnettverk og har partnere med forankring i det globale Sør. Mange søsterkirker lever tett på en virkelighet preget av krig og konflikt, fattigdom, økonomisk urettferdighet, klimaendringer og krenkelser av menneskerettighetene. Global uke gir norske menigheter og grupper god mulighet til å synliggjøre at de er del av et globalt felleskap som vil møte urett med handling.

Idéen med Global uke er at menighetene og kirkesamfunnene selv er arrangører. Ambisjonsnivået bestemmes ut fra lokale forhold og kapasitet og tar utgangspunkt i aktiviteter som allerede pågår i menighetslivet. Å delta spenner fra å nevne årets tema i forbønn (se fellesbønn/forbønnspunkter) til å sette opp tverrkirkelige arrangementer.

Global uke er ikke ment å være en «markedsplass» eller innsamlingsarena for prosjekter. Uka handler om å dele kunnskap, finne motivasjon i kristen tro og å gjøre folk kjent med handlingsalternativer. En av de naturlige handlingene – blant flere – vil være å støtte gode prosjekter som forebygger sårbarhet og styrker bærekraftige liv i Sør.  Se  Fakta- og handlingsark der du får noen fakta (s. 1)  og tips til hva du og ditt fellesskap kan gjøre (s.2).

Hvem gjør hva?

Global uke drives med støtte fra Norad, Kirkens Nødhjelp, Justis- og beredskapsdepartmentet, Kirkens Nødhjelp og kirkesamfunnene i NKR. NKR formidler kontakt, samordner regionale og nasjonale arrangementer, bidrar med ressursmateriell og økonomisk støtte, og kan tilrettelegge for besøk av ressurspersoner.

Global uke koordineres av prosjektkoordinator Elin Finnseth Sæverås (Global info) i samarbeid med Styringsgruppen for Global info.

Styringsgruppen består av Inger-Torunn Sjøtrø (Kirkens Nødhjelp; leder); Petra Kjellen Brooke (Frelsesarmeen); Gry Haugen (Adventistkirken/ADRA); Frøydis Ingjerdingen (Den norske kirkes Nord-/Sør-informasjon); Lisa Kristin Nilsen(Metodistkirken); Kristina Furberg (Svenska kyrkan i Norge); Ellen Annette Høvik (Caritas Norge og Den katolske kirke), Stein-Vegard Antonsen (Den Evangelisk Lutherske Frikirke); Erhard Hermansen (generalsekretær, NKR); og Kristin Skjøtskift (informasjonsmedarbeider, NKR).

 

For mer informasjon, kontakt prosjektkoordinator på efs@norkr.no / tlf. 23 08 13 25.

Kirkene for global rettferdighet – sammen og samtidig!

 

 

One Comment on “Om Global uke

  1. Tilbaketråkk: Global uke 12.-19. nov 2017 | Global uke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: