Markere både Søndag for de forfulgte og Global uke?

Fotomontasje: Gjermund Øystese

Trosforfølgelse og moderne slaveri kan henge sammen

Stefanusalliansen og Norges Kristne Råd har gått sammen om materiell for menigheter som ønsker å markere Søndag for de forfulgte og moderne slaveri på én og samme tid, f. eks. den 14. november.

Hvordan henger forfølgelse og moderne slaveri sammen? I mange land er det en direkte eller indirekte forbindelse mellom forfølgelse, utstøtelse fra samfunnsgodene og grov utnyttelse. Grupper som blir diskriminert på grunn av religiøs tro, etnisitet, kaste, eller funksjonsnedsettelse, skyves ut på siden av samfunnet. De har ofte dårligere tilgang til fellesgodene, som arbeid, utdanning, sikkerhet, og begrenset mulighet til å ta personlige valg. Mange minoriteter har mangelfullt rettsvern og liten politisk innflytelse. Disse faktorene kan medføre økonomiske vansker og gjøre dem mer utsatt for utnyttelse, vold, eller tvang. Er du i tillegg jente og kvinne, er du særlig utsatt.

Kristne og en rekke andre minoritetsgrupper rundt om i verden utsettes ofte for en kombinasjon av trosforfølgelse og tvangsarbeid eller seksuell utnyttelse, f. eks. dalit, uighur, yezidi, og rohyinga. Motto for bærekraftsmålene er «ingen skal utelates», men slike minoriteter risikerer å forbli en utelatt gruppe[1]. Bærekraftsmål 16 (fred og rettferdighet) kan først nås når trosfrihet er sikret. Trosfrihet henger tett sammen med andre menneskerettigheter. Å styrke disse vil samtidig ofte ha positiv effekt på tros- og ytringsfriheten.

Selv om mange land har lover som skal beskytte minoriteter både mot diskriminering og ulike former for moderne slaveri, fins det utallige eksempler på at lover ikke håndheves.

Et eksempel er 13-årige Shakaina fra en kristen familie i Pakistan. Hun ble kidnappet, tvangsgiftet og tvangskonvertert til islam. Slik ble hun utsatt for brudd på både pakistansk lov og flere grunnleggende menneskerettigheter. Foreldrene har fortsatt ikke oppnådd kontakt med Shakaina. Likevel får det passere, mens kidnappere blir mer frimodige og kristne og andre minoritetsjenter i Pakistan lever i konstant risiko for overgrep. Se også historien til Maira.

Hva kan vi gjøre?
BRUKE STEMMEN: Bidra til endring i Shakainas og andre unge minoritetsjenters liv ved å skrive under på appell om at Shakaina blir løst fra tvangsekteskapet.

– BE for utsatte grupper og de som arbeider for å støtte dem og deres rettigheter Stefanus’ forbønns-ressurser

– GI PENGER: Stefanusalliansen arbeider for å støtte forfulgte kristne og å styrke alle folks tros- og menneskerettigheter. Her er to gode prosjekter som bidrar både til å støtte utsatte mennesker og påvirkningsarbeid for å bedre grunnvilkårene:

Pakistan: Støtte til ofre mot blasfemilov og tvangskonvertering: Gi din støtte til Human friends organization i Pakistan. Organisasjonen tilbyr blant annet rettshjelp, traumebehandling og sosialhjelp til ofre for menneskerettighetsbrudd. Finn ut mer HER

Nord-Korea: Hjelp til Nord-Koreanske flyktninger: Nord-Korea er et av verdens mest brutale regimer. For mennesker som prøver å flykte til Kina, kan situasjonen bli dramatisk. Mange utsettes for menneskehandel og havner i slaverilignende situasjoner. Helping Hands Korea hjelper mennesker gjennom Kina til et trygt og verdig liv i Sør-Korea. Finn ut mer HER

Vil din menighet gi en kollekt til et av prosjektene, bruk Stefanusalliansens gavekonto: 3000 14 57922 eller VIPPS: 19013. Merk innbetalingen enten med «Pakistan: Human friends» eller «Nord-Korea Helping Hands».

– FLERE TING VI KAN GJØRE: Se HER


[1] https://www.ohchr.org/EN/Issues/FreedomReligion/Pages/ReportFoRBandSDGs.aspx

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..