– Vi trenger et «hellig sinne»!

Brev fra Anne Makumi etter Global uke

Mine kjære søsken i Herren,

I Hosea 4:6 står det “mitt folk skal gå til grunne av mangel på kunnskap … Du glemte din Guds lov …” Finnes det mennesker i nærheten av våre menigheter som har gått til grunne eller lider på grunn av moderne slaveri fordi vi har fordi vi manglet kunnskap?

Moderne slaveri rammer midt i kjernen av hva det betyr å være skapt i Guds bilde. Moderne slaveri de-humaniserer mennesker, tråkker på deres gudgitte verdi og frarøver dem deres verdighet og personlige frihet.

I Jesaja 1,17 ser vi hvor opptatt Gud er av rettferdighet: “Lær å gjøre godt, søk det som er rett, hjelp den undertrykte, vær forsvarer for farløse, før enkers sak!»

Imidlertid trenger vi ikke teologiske argumenter for å bli rystet av all lidelsen som moderne slaveri forårsaker. Enten vi står i en trostradisjon eller ikke bør vi uansett reise oss og reagere – ut fra en fellesmenneskelig omtanke for mennesker som lider.

Så hvorfor må vi ha en Global uke mot moderne slaveri hvert år? I vårt anti-slaveri arbeid trenger vi mer enn noen gang å hente styrke fra ulike trostradisjoner og tidligere tiders gjennombrudd på denne fronten. Som Kirke har vi et ansvar for å arbeide utrettelig fram mot en verden der det er likeverd og nok ressurser til alle, så moderne slaveri ikke lenger er mulig.

Global uke 2019 – tilrettelagt av Norges Kristne Råd (NKR) – gikk av stabelen 10. -17. november. Den hadde som mål å få med så mange kirker i Norge som mulig til å ta opp temaet moderne slaveri og menneskehandel (MS&M) i gudstjenester, rundt kirkekaffen, på ungdomsmøter, i bibelstudiegrupper og andre arenaer.

Sammen med Petra fra Frelsesarmeen og Elin fra NKR fikk jeg i løpet av uka besøke 12 forskjellige grupper med ulik alders- og kirkebakgrunn. Her er noen av mine inntrykk etter besøket og møtet med mange flotte mennesker:

 • Alle har en rolle å spille i kampen mot moderne slaveri
 • Kirkene er seg ikke alltid bevisst at de også har en betydningsfull og stor rolle å spille
 • Moderne slaveri og menneskehandel foregår på utspekulert vis like utenfor vår dørterskel
 • Skillelinjen mellom å hjelpe en tigger og å understøtte moderne slaveri -kriminalitet kan være veldig tynn; la meg sitere en prest i Porsgrunn: “ Nå som vi har lært hva moderne slaveri er, la oss bruke hjertets kompass til å skjelne klokt, så vi verken bidrar til å forverre denne kriminaliteten eller forspiller muligheten til å ivareta de blant oss som trenger støtte og hjelp.»
 • Hvordan kan det ha seg at moderne slaveri og menneskehandel synes å få nokså lite oppmerksomhet i kirkene – bortsett fra under Global uke?
 • Ungdom og unge voksne ønsker å engasjere seg i å kampen mot moderne slaveri og menneskehandel, men de trenger mer kunnskap og kompetanse:
  • Sammenhengen med klimaendringene
  • Etisk handel og fair trade i praksis
  • Fakta, begreper og statistikk om moderne slaveri, både i Norge og verden
  • Skillet mellom de som er fanget i moderne slaveri og menneskehandel og mennesker i fattigdom generelt
  • Moderne slaveri og menneskehandel –tematikk må inn i ethvert utdanningsløp, inkludert teologisk utdanning.
 • Noen kommentarer og spørsmål vi fikk underveis
  • “Tenk at du måtte komme helt fra Afrika for at vi skulle innse hvor viktig bønn er i kampen mot urett.»
  • «Hvis moderne slaveri og menneskehandel er et så stort problem, hvor mye og hva gjør egentlig myndigheter med det?»
  • «Hvorfor har vi ikke overvunnet slaveri og menneskehandel ennå?»
 • Refleksjoner jeg gjorde meg etter uka:
  • Moderne slaveri og menneskehandel er dynamisk I sitt vesen, enten det foregår på landsbygda i Kenya eller i Oslo. Utnytterne organiserer seg på smarte stadig og nye måter og metodene og strategiene deres forandrer seg stadig.
  • Ingen kirke kan løfte eller takle moderne slaveri -problemet alene. Kirker må gå sammen med andre kirker og samarbeidsorganisasjoner. En måte å oppnå dette på, er å gå via det økumeniske rådet.
 • Jeg tar med noen oppfordringer til enkeltpersoner og menighetene i Norge og til meg selv:
  • Blant alle mulige strategier, metoder og verktøy vi måtte bruke, er BØNN det best tilgjengelige og rimeligste verktøyet enhver kristen har. Den utgjør nødvendig «lim», «olje» og «forbrenning» i vårt anti-slaveri -maskineri.
  • Det er ikke nok å snakke om moderne slaveri i kirkene. Vi må delta i bekjempelsen av denne kriminaliteten: der vi er – og sammen med våre menigheter. For å gjøre dette trenger vi å finne ut av hvilken rolle vi kan og skal spille og gå målbevisst inn for den.
  • La oss ikke glemme at kampen mot moderne slaveri ikke kan vinnes av noen alene; vi trenger å satse bevisst på samarbeid og samhandling med alle andre aktører: media, akademia, utøvende myndigheter, andre trossamfunn, frivillige organisasjoner og ikke minst overlevende.
  • Kirker og enkeltpersoner bør involvere overlevende (tidligere ofre) i arbeidet med å bekjempe slaveri og i å finne de beste måtene å beskytte og reintegrere dem i samfunnsfellesskapet på. En deltaker vi møtte i en av menighetene og som selv er overlevende, understreket at «ikke si noe om oss eller foreta dere noe for oss uten å konsultere og involvere oss» (“nothing about us survivors, without us survivors”

Til sist: Vi må vise eierskap til problemet og vedgå at vi selv er medansvarlige i et samfunn der altfor billig arbeidskraft og lettkjøpt sex kan bidra til at ofre utnyttes i skjul men midt iblant oss. Mange i kirkene lever kanskje ikke så etisk bevisste som de skulle. La oss prøve å forsikre oss om at vi ikke er medskyldige i moderne slaveri i våre hjem eller våre lokalsamfunn.

Vi trenger også å hente fram et sinne i kirkene mot moderne slaveri: et «hellig sinne» i møte med denne uretten og ondskapen – et sinne som gjør at vi ikke klarer å tie stille.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..