Leyla lurte IS-krigerne

IRAK:
Den 14 år gamle jesidi-jenta Leyla* har vært flere måneder som fange og slave hos Den islamske stat (IS). Hun velger å følge rådet fra de andre jentene i fangenskap. Hun går til sine overgripere og klager på eksemutslettene, at de klør og at hun ser forferdelig ut.

Siden hun er ung og verdifull å selge, får hun lov til å kontakte en lege. Legen foreskriver en medisin, men advarer om at pillene er sterkt søvndyssende. IS-krigerne skaffer henne medisinen. Da får Leyla en dristig idé. Sammen med de andre jentene legger hun en plan: De skal prøve å få lurt pillene i maten til kidnapperne sine. Som IS-fanger har de fast kjøkkentjeneste.

Ved neste anledning, mens de tilbereder kveldsmat, knuser de i all hemmelighet Leylas piller og blander i gryten som IS-krigerne skal spise. Kvelden kommer, og det viser seg at planen fungerer. Kidnapperne sovner tungt. Leyla og hennes medfanger tar sjansen og flykter ut i mørket utenfor. «Vi gikk hele natten gjennom ørkenen, livredde for hvem vi kunne møte», forteller Leyla senere.

Til alt hell møtte de noen vennligsinnede muslimer som tok dem inn og fikk dem i sikkerhet. Når Leyla forteller dette, sitter hun trygt hos Stefanusalliansens partner Hope Center i Nord-Irak. Hun har en lang vei å gå før hun kan gjenoppta en normal tilværelse, men forteller sin historie med klar og modig stemme. Leyla har en drøm om å bli lærer, men er frustrert. Hun har store problemer med å konsentrere seg mer enn et par minutter av gangen – et av de vanligste symptomene på posttraumatisk stress.

* Leyla er ikke hennes egentlige navn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..