Bestemor og barnebarn på desperat flukt

NORD-KOREA OG KINA:

Nabi* er bestemor. Sønnen hennes og svigerdatteren mistet livet i et nordkoreansk fengsel og etterlot seg en liten gutt. Nabi var arbeidsledig og i slutten av 60-årene. Hun kunne ikke gi gutten det han trengte. Forholdene i Nord-Korea var ulevelige. I et desperat håp om en bedre framtid flyktet hun med gutten til Kina.

Men i Kina blir rettighetsløse nordkoreanere utnyttet på det groveste. Mot slavelønn får hun til slutt arbeid på et sagbruk. Et fysisk blodslit med sjauing av tømmer og håndtering av store maskiner – ikke et arbeid for en eldre kvinne. Hun får ingen opplæring og arbeidet er knusende tungt. Så skjer det utenkelige: I et forsøk på å håndtere en elektrisk sag går noe galt. Armene kommer borti sagen og hun mister begge hendene.

Selv om Nabis ulykke er spesielt ille, er ikke situasjonen hennes unik. Vår partner Tim Peters forteller oss at den nordkoreanske kjernefamilien er i oppløsning. Små barn mister foreldrene sine til det undertrykkende regimet. «Vi ser stadig oftere eldre avhoppere med små barn – desperate besteforeldre som ser den umenneskelige flukten til Kina som siste mulighet for barnebarna sine. I Kina møter de en like brutal virkelighet. Det er hjerteskjærende, men samtidig imponerende, å se den dype forpliktelsen de føler for barnebarna», forteller Tim Peters som selv er bestefar.

Etter ulykken på sagbruket sa en kollega til Nabi at dersom hun fant en kristen kirke, så ville de kanskje hjelpe henne. Nabi fulgte rådet, og en av kirkene som Tim Peters har kontakt med, tok imot og beskyttet Nabi og gutten. Da tiden var inne, ble de fraktet derfra i all hemmelighet. De unngikk å bli oppdaget av kinesisk grensepoliti – og kunne omsider krysse grensen over til Thailand. Endelig trygge! I Thailand får nordkoreanske flyktninger oppholdstillatelse. Mange kommer seg også videre til Sør-Korea, hvor de får en grunnhjelp fra det offentlige.

                * Nabi er ikke hennes egentlige navn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..