Anne Makumi fra Kenya til Global uke

«Aller først må vi lære om og forstå hva moderne slaveri er.» Det sier Anne Makumi fra Kenya. Hun er leder for Salvation Army sitt Anti-Human Trafficking Prosjekt i Kenya (East Territory) og kommer til Norge under Global uke i november. Hun sier kirkene har et stort «fotavtrykk» og viktig nærvær i mange lokalsamfunn og kan spille en svært viktig rolle i bekjempelsen av moderne slaveri.

Anne har knapt fylt 30, men har allerede rukket over mye. Etter en Mastergrad i Sør-Afrika og flere års arbeid innen folkehelse og forskning, har hun de siste årene arbeidet i Frelsesarmeens program i Kenya mot menneskehandel – både innen forebygging og støtte til overlevende.

Prosjektet hun leder, arbeider med forebygging ved å lære opp og bevisstgjøre lokale samfunns- og kirkeledere i å gjenkjenne risiko og tegn på menneskehandel og tvangsarbeid. De holder også fokusgruppesamtaler med og for barn for å lære dem å bli oppmerksom på faren for å havne i utnytting. I tillegg støtter de tidligere ofre og overlevende. Om støtten til overlevende, sier hun at rettferdighet for dem handler om mer enn et rettsoppgjør. De har krav på oppreisning og et verdig og godt liv.

Anne mener at vi alle kan spille en positiv rolle. Til spørsmålet om hva norske forbrukere kan gjøre, sier hun at vi aller først må lære om, forstå og gjenkjenne hva moderne slaveri er –  hvordan det foregår på ulike steder. I Kenya manifesterer det seg som barnearbeid, tvangsarbeid, og i sektorer som landbruk (f.eks. produksjon av grønnsaker, blomster) og fiskeri  – og i underholdningsbransjen.  Forbrukere kan etterspørre og kjøpe fair trade -produkter, de kan be næringsliv sørge for at ingen varer eller tjenester som selges i deres lokalområde er forbundet med tvangsarbeid eller annen utnytting. De kan ta opp saken med private og offentlige virksomheter lokalt og nasjonalt. Kirker og grupper kan bruke sine investeringer bevisst ved å unngå virksomheter som har uetisk produksjon.

Anne blir i Norge fra 8. til 18. november og besøker bl.a. Stavanger, Tønsberg, Porsgrunn, Trondheim og Tromsø mens hun er i Norge, mye av tiden i følge med Petra Kjellen Brooke fra Frelsesarmeen. Mer informasjon om Anne kommer i august!

 

En kommentar til «Anne Makumi fra Kenya til Global uke»

  1. Horten menighet får også gleden av besøk !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..