Hva kan du og jeg gjøre?

Foto: Kirkens Nødhjelp

Gjennom Global Uke jobber vi med å spre informasjon om moderne slaveri. Kanskje blir tallene og fortellingene overveldende, og kanskje virker situasjonen håpløs. Men husk at summen av mange små og store handlinger er det som beveger verden framover – og at vi er del av en stor og global anti-slaveri bevegelse!

Nedenfor er noen tips til hva hver av oss kan gjøre for å bidra i kampen mot moderne slaveri.
Flere handlings-forslag finner du også i vårt fakta- og handlingshefte 2021.

Ta testen: «Hvor mange slaver har du?»slavery-footprint-1.jpg

Hvordan påvirker du det moderne slaveriet? Hvor mange slaver jobber egentlig for deg? Hvor mange sko har du? Vet du hvor skoene dine er laget, og hvordan arbeiderne som laget dem hadde det? Eller hvordan mineralene i sminken din har funnet sin vei til skapet på badet ditt?

Slavery Footprint er en side hvor du kan finne ut hva som er din link til det moderne slaveriet, og hvordan din livsstil kan være med å skape grunnlag for slaveri i verden i dag. Finn ut mer om dette på www.slaveryfootprint.org.

Bidra til mer rettferdig handeletikkhåndboka.PNG

Det er stor forskjell på hvordan varene vi kjøper er produsert og hvordan levekårene er for de som lager t-skjorta di, mobiltelefonen din og sjokoladen du spiser. Og vi, forbrukerne, har stor påvirkning!

KFUK-KFUM Global har laget en håndbok som gir deg konkrete tips til hva du kan tenke på og hvordan du kan være med på å påvirke bedrifter, politikere og andre beslutningstakere. Les mer her.

Les om ulike produkter, hvordan de produseres og hvordan du kan gjøre etiske valg på hjemmesidene til Framtiden i våre hender. Kjøp Fairtrade varer og varer merket med Utz eller Rainforest Alliance, det tar deg et hakk nærmere anstendig arbeid for produsentene.

Som privatperson er det en del ting du bør tenke over når du skal velge hvilket firma som skal få oppdraget du vil ha utført. Les mer om hvordan du kan unngå svart arbeid – og hvorfor – på handlehvitt.no.

Forvalt pengene dinedownload.png

Har du penger i banken? Vet du hvordan banken forvalter pengene dine? Og hva har det egentlig å si?

Banker er store og viktige samfunnsaktører, og det er du som bestemmer hvordan du vil at dine penger skal forvaltes. Vet du om dine penger finansierer våpenhandel eller miljøødeleggelser som du ikke kan stå inne for? Hva kan du i så fall gjøre med dette? Sjekk hvordan din bank scorer på samfunnsansvar, og les mer om kartleggingen av banker i Norge på Etisk bankguide.

Si fra!logo-rosa.png

Gjør deg kjent med hva som er tegn på at noen kan være i en tvangssituasjon (se s. fakta- og handlingsheftet). Si fra hvis du oppdager kritikkverdige forhold eller er redd for at noen blir utnyttet i en tvangssituasjon. Det holder at du er bekymret. Du behøver ikke være ekspert, og alle kan ringe ROSA sin døgnåpne nasjonale hjelpe- og tipstelefon : 22 33 11 60. Lær mer på http://www.menneskertilsalgs.no