Trenger vi en norsk lov mot tvangsarbeid?

Under Arendalsuka inviterte Initiativ for etisk handel (IEH) til debatt. Utganspunktet for denne var at flere og flere land vedtar lover mot moderne slaveri, og det ble reist spørsmål rundt behovet for en tilsvarende lov i Norge for å stanse tvangsarbeid i leverandørkjeder og på norske arbeidsplasser. I debatten deltok stortingspolitikere, Raftostiftelsen og Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.

En fersk rapport fra Raftostiftelsen viser at 25 millioner mennesker er fastlåst i tvangsarbeid, og definerer dette som en del av moderne slaveri. I følge Global Slavery Index lever 9000 mennesker i slaveri i Norge i dag.

Vi er, som forbrukere, tett knyttet til dette. Tina Davis skriver:

«Vår tids slaveri berører oss gjennom produktene og tjenestene vi bruker daglig. Globaliseringen har ført til mye positivt for handel og for reduksjon av fattigdom. Den har også resultert i stor etterspørsel av billig arbeidskraft og billige varer, og grov utnyttelse er ofte skjult i mange ulike typer leverandørkjeder som kan befinne seg langt borte fra landet hvor produktene selges. Norske forbrukere og selskaper kan uvitende tjene på moderne slaveri gjennom mobiltelefonene vi bruker, klærne vi går med, maten vi spiser, el-bilene vi kjører i, leverandørene vi bruker, og selskapene vi investerer i. Det sterke ønsket om å kjøpe billige produkter og tjenester kombinert med tilgangen til billig arbeidskraft gjør det vanskelig å motvirke utnyttelsen av arbeidere både i Norge og i globale leverandørkjeder.»

I raporten vises det til at det finnes ulike initiativ, standarder og lover som på ulike måter berører dette, men at det mangler en juridisk bindende standard som forplikter næringslivet. I Norge har vi en økende problematikk knyttet til tvangsarbeid og sosial dumping til tross for arbeidsmiljølov og menneskehandelparagrafer, og risikoen for at de som utnytter andre skal bli straffet, er lav. Dette kan løses ved hjelp av en ny lov, hevder Davis:

«En moderne slaverilov vil kunne gjøre det klart at næringslivet ikke skal profittere på moderne slaveri og at selskapene skal bruke sin innflytelse ovenfor leverandører og forretningsforbindelser i arbeidet for å avskaffe slik utnyttelse (…) Med en lov som har til hensikt å drive frem endring vil bedrifter og sektorer kunne vise lederskap og samarbeide om å finne gode, kreative og langvarige løsninger på et forferdelig, men løselig problem.»

Du kan lese hele rapporten her.

Foto: Rafto/Shutterstock

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..