Global uke nærmer seg

Nå er høsten her, og det er ikke lenge til Global uke 2018. Flere er allerede godt i gang med å planlegge ulike arrangement, og vi ønsker å vise frem litt av hva som skjedde i fjor. Kanskje kan det inspirere flere?

 

Global uke 2017

Global uke mot moderne slaveri 2017 ble gjennomført av kirker og menigheter i Norge ved hjelp av koordinering og tilrettelegging fra Norges Kristne Råd (NKR). Mer enn 105 arrangementer fordelt på minst 15 fylker gikk av stabelen – alle med innslag om moderne slaveri i Norge og i verden og hvordan det er en stor hindring som må overvinnes om vi vil ha en rettferdighet og bærekraftig verden.

Lokalmenigheter fra syv landsdekkende medlemskirker i NKR rapporterte inn arrangementer. Kjerne-troppene var ansatte og frivillige i menighetene som tok temaet inn i lokale arenaer. Moderne slaveri ble belyst i gudstjenester, ungdomsgrupper og konfirmantundervisning, og flere menigheter satte også opp seminar, temakveld, solidaritetskonsert, byttemarked eller teateroppsetninger. Hele 33 ulike ressurspersoner underviste om moderne slaveri i lokalmenigheter, på folkehøgskoler/høgskoler, seminarer og andre arrangementer. Sammen nådde vi ut til et stort spenn av personer i alder, kjønn og bakgrunn, inkludert personer migrantbakgrunn og også en del uten aktiv tilhørighet i kirke eller menighet.

Her er noen eksempler fra arrangement som ble avholdt i 2017:

Kirkene i Tinn

 

Kirken i Tinn hadde Diakonal messe med fokus på moderne slaveri i Atrå kyrkje, og inviterte deretter til kjøttsuppe i prestegården.

 

Frelsesarmeen i Stavanger inviterte til gudstjeneste med tema «Mennesket er ikke til salgs», hvor major Maria Konti-Galinou, en gresk frelsesoffiser som startet arbeidet blant flyktningestrømmen i Hellas, fortalte om sine erfaringer med møter med mennesker i nød.

Mariakirken Bergen

Mariakirken i Bergen inviterte til gudstjeneste med besøk av  dalitteologen Chandran Paul Martin. Han er prest fra India og er selv dalit (kasteløs). Han fortalte at India har en rekke utfordringer knyttet til moderne slaveri, og at barneekteskap og menneskehandel et utbredt problem. Slaveri foregår som barnearbeid, tvangsarbeid, tigging og prostitusjon.

 

Lundheim folkehøgskole inviterte Freethem (nå Lightup) til å holde undervisning om moderne slaveri for 70 elever.

 

Dersom du planlegger et arrangement i høst, vil vi gjerne høre om det. Det finnes mange ressurser du kan bruke, og du kan også søke om økonomiske midler. Du kan registrere arrangementet ditt her, så hjelper vi deg med å spre informasjon i våre kanaler. Hvis du oppretter arrangement på Facebook, setter vi stor pris på om du legger Norges Kristne Råd som medarrangør.

Lykke til med planleggingen, og ta – og del – bilder!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..