Nikish Neupane gjest under Global uke

Nikish er årets gjest til Global uke, der hun vil delta på arrangementer over hele landet.

Nikish Thaba Neupane arbeider i Nepal med rehabilitering av jenter og kvinner utsatt for menneskehandel og med forebygging. Hun er tilknyttet organisasjonen Higher Ground, som har samarbeidet i en årrekke med norske HimalPartner.

Nikish er straks ferdig utdannet psykolog og arbeider i Lalitpur utenfor Kathmandu. Hun er gift og mor til to. Fra tidligere har hun en Master i teologi og en Bachelor i business.

Hvert år blir 20.000 kvinner og barn i Nepal solgt til prostitusjon i eget land, til India eller andre land. Drivkraften er hovedsakelig fattigdom, men nedarvede holdninger til kvinner og barn og deres lave sosiale og økonomiske status er medvirkende årsaker. Å selge en datter blir «løsningen i en desperat situasjon, særlig hos enkelte etniske grupper. Mange jenter og kvinner velger selv å selge seksuelle tjenester fordi de ikke ser noen annen mulighet til livets opphold. Gjeldsslaveri og barnearbeid er utbredt i Nepal (i landbruk, husarbeid, steinproduksjon m.m.). En høy andel personer utsettes for vold i arbeids- eller nære relasjoner.

Om sitt arbeid mot menneskehandel sier Nikish:
– Vi tar utgangspunkt i at forebygging er bedre enn behandling. Derfor arbeider vi aktivt for å bevisstgjøre skolebarn, ungdom og voksne om moderne slaveri, særlig sex-trafficking. Vi besøker skoler, menigheter, foreldre- og kvinnegrupper. Personer i risikosonen får tilbud om yrkesopplæring. Vi holder kurs om barneoppdragelse og gjør foreldre oppmerksom på hvordan menneskehandel og seksuelt misbruk foregår. Vi har også par-kurs der vi tar opp forholdet mellom kjønnene. Hvis par lever i forhold preget av gjensidig respekt og kvinners likeverd som Guds skapning anerkjennes, gir dette en trygg atmosfære i hjemmet både for kvinner og barn og virker forebyggende mot både vold og menneskehandel.

– Fra årsskiftet etablerer en kollega og jeg vårt eget veilednings- og terapisenter. Her vil vi ta imot personer som har blitt utnyttet i prostitusjon eller opplevd seksuelle overgrep. Vi vil også tilby annen traumebehandling og par-terapi. Samtidig vil vi fortsette med det forebyggende arbeidet.

Og så tror vi på bønn! Vi er med i Mutkhi-nettverket, et fellesskap av kirkelige organisasjoner som er engasjert mot moderne slaveri i Nepal. Vi kommer sammen for å dele erfaringer og for å be for mennesker utsatt for moderne slaveri, ikke minst for ofre for sex-trafficking. Og vi har sett Gud svare på bønnene våre.

Ønsker du besøk av Nikish til en gudstjeneste, temasamling eller ungdomskveld under Global uke?   Her er det «først til mølla» som gjelder!
Nikish er en erfaren underviser og er vant til å tilpasse budskap og form til ulike målgrupper. Ta kontakt med oss på efs@norkr.no eller tlf. 23 08 13 25

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..