Barn og ungdom (2015)

Det finnes mange aktiviteter du kan bringe inn i arbeidet med barn og ungdom. Kanskje kan konfirmantene spille klimaspillet i undervisningen denne uka? Eller hva om barnekoret lærer klimasangen «Jeg så det i går» som KFUK-KFUM har laget? Bare kreativiteten setter grenser! Her har vi samlet noen aktiviteter som ulike kirker og organisasjoner har laget, og som dere kan bruke under Global uke.

Klimakonsert?
KFUK-KFUM har utarbeidet barneplaten HER NÅ, som blant annet inneholder klimasangen «Jeg så det i går». Ressursmateriellet viser hvordan man kan gjennomføre kreative prosesser og samtaleøvelser med barn knyttet til klimaendringer. I tillegg inneholder det en andakt knyttet til sangen. Selve lydfilen finner du på Spotify og iTunes, og musikkvideo ligger på Youtube. Her kan du laste ned noter og ressursmateriell. Mer om HER NÅ finner du på KFUK-KFUMs nettsider.

Kanskje kan barnekor fra flere menigheter øve inn sanger fra musikalen «Ingenting men alt» og framføre dem sammen på økumenisk gudstjeneste?

TenSing, TweenSing, Soul Children eller andre kor kan holde konsert sammen og fremføre sanger knyttet til klima og miljø. (Notebanken for TenSing høsten 2015 har en del sanger om forbruk, klima og miljø.)

Lag klimakonsert med artister fra lokalområdet over temaet «Alt vi er glad i…» (inspirert av kampanje i England fortheloveof.org.uk) eller gjør det enklere: Velg ut noen sanger om skaperverket og rettferdighet og bruk tid på å synge disse sammen i gudstjensten eller på stabsmøtet.

Barn og tweens?

Gjør som adventistene og utlys til kokkekonkurranse Beste bærekraftige middagsrett for aldersgruppa 6. -9. klasse menigheten. Premie kan være en grønn kokebok, Adventistkirken vil dele oppskriftene fra og med mandag 9. november.

Til Klimapilegrim 2015 ble det utarbeidet opplegg for barn og ungdom med tema som tørst, klimaflyktning, håp og forslag til oppgaver og aktiviteter. Du kan hente elementer herfra som kan benyttes inn i søndagsskolen, på barnegruppa eller ungdomsklubben. Se her.

Kirkens Nødhjelp og IKO har utviklet en trosopplæringsressurs med fokus på skaperverk, bærekraft og internasjonal solidaritet som heter Agent for rettferdighet. Her inspireres barn med sang, fortelling, symbolhandlinger, formingsaktiviteter og får utdelt et ”klippekort” med ruter for klipp for ulike aktiviteter/solidaritetshandlinger.

Søndagsskolen kan brukes til en tegnekonkurranse eller fotomontasje for barn/ungdom: lag en stripe om klimaendringer og løsningene. Heng opp i entre, kirkesal, møtelokale el. l.  Se forslag og eksempler på samtaleopplegg for 8 år her , for 7 år og yngre barn her.

Redd Barna har utviklet en flott, gratis ressurs for 5. – 9. klasse om klimaendringene :«Klimaendinger kjenner ingen grenser«. Kan benyttes som introduksjon med påfølgende samtale om klimaendringer, vår tro og hva vi kan gjøre.

Konfirmanter?
Changemaker har laget en rekke aktiviteter som passer for barn og ungdom og illustrerer klimaendringer på ulike vis. Her finner du quiz, Klimaspillet, klimaspå, vote with your feet og mye mer.

Eller hva med å utfordre konfirmanter/ungdomsgruppa til å sove en natt ute under papp, i solidaritet med klimaflyktninger?

Kanskje kan konfirmantene lære seg å lage klimavennlig mat? Dersom man bytter en kjøttmiddag i uka med en vegetarmiddag vil det bidra til at klimagassutslippene fra matproduksjon vil reduseres med 855.000 tonn hvert år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..