Dr. Agnes Abuom hilser kirkene i Norge

Dr. Agnes Abuom hilser kirkene i Norge i anledning Global uke. Hun leder sentralkomiteen i Kirkenes Verdensråd, er fra Kenya og har arbeidet med fattigdom, klima, fred og menneskerettigheter i en årrekke.

SØSKENHILSEN UNDER VÅR FELLES VANDRING MOT KLIMARETTFERDIGHET

«Må fred og nåde fra vår Herre Jesus Kristus være med dere! Året 2015 er avgjørende for verdens nasjoner og folk på grunn av to viktige hendelser: Den første er fastsettelsen av FNs 17 nye utviklingsmål for å overvinne fattigdom. Den andre er klimatoppmøtet COP 21 i Paris i desember.

I en FN-uttalelse om jordens økosystem slår 1300 forskere fra 95 land fast at «… mennesker har påført jordens økosystem større endringer i løpet av siste halvdelen av det 20. århundre enn noen gang i vår historie. Forandringene har fremmet velstand og utvikling, men også en forringelse av vårt miljø.» Klimaendringene varsler at både økosystemer og kulturer er i stor fare. Flom og tørke er «skjevt fordelt» og rammer fattige og marginale grupper særlig hardt.  Disse har også begrensede muligheter til å takle utfordringene. Klimaendringene har allerede fått katastrofale og dødelige følger for mange gjennom for eksempel flommer i USA og Kenya  eller ekstreme hetebølger i India.

Ethvert menneske trenger forutsigbare og livgivende miljø rundt seg for å leve. Her er det ingen unntak, heller ikke for kirkene. En vanlig misforståelse er at ansvaret for miljø og klima ligger hos forskere, politikere eller ledere, mens det egentlig skulle være kirkene som stod i front.

Jeg vil bruke anledningen til å oppfordre og oppmuntre kirkene i Norge til å bli med i den globale bevegelsen som gjør klimarettferdighet til et trosspørsmål. Kirkenes Verdensråd har arbeidet for klimarettferdighet siden 1995. Og Norge har vært i front i klima- og miljøspørsmål siden Brundtland-kommisjonens «Our Common Future». Jeg vil henstille dere om å dra veksel på deres historiske og åndelige ressurser. For klimarettferdighet er uløselig knyttet til vår kristne tro.

Må enhver forsamling, menighet og lokal kirke bli et senter for klimarettferdighet! La oss alle fornye vårt engasjement og vår aktivisme og minne hverandre på – hvis vi har glemt det – at vi er Hans folk og det er vår plikt å ta vare på det Gud skapte. Forbindelsen mellom å være gode forvaltere og kirkenes forvaltning av sakramentene kan ikke, og må ikke, oppheves.

Må kirkene stå i frontlinjen i bevegelsen mot Paris, mens vi tilskynder til handling framfor ord! Virkningene av klimaendringene er uløselig knyttet til sosial og økonomisk rettferdighet. Kirkene er kalt til å gjøre noe med den skjeve fordelingen av byrder ved å bevisstgjøre, følge med på og kjempe mot urettferdige og skadelige forordninger.

Vi er alle om bord i samme skip – og hvis det synker, synker vi alle. Om det holder seg flytende, så er det fordi noen har tatt god styring. At dere blir med og tar del i bevegelsen, gir oss håp! Kirkene må gå inn i kampen for Guds skaperverk, jordens folk og særlig de stemmeløse. Guds folk skulle være de sterkeste forsvarere for de fattige og de som allerede kjemper hardt for å beskytte og bevare sine livsgrunnlag  – og som også gjør det for kommende generasjoner.  Bygger vi grasrotbevegelser som involverer alle på vandringen mot en trygg klimaframtid? Husk på sårbare samfunn som Stillehavsøyene når dere reflekterer over, ber om og arbeider for klimarettferdighet.

Tiden for å handle er nå. La oss bevege oss sammen!

Deres
Agnes Abuom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..