Besøk fra Kenya

Under Global uke får vi besøk av Paul Mbole, som jobber med klimatilpasning i Kenya for Kirkens Nødhjelp.

Han har arbeidet med å kartlegge klimaendringer i Kenya, og kan fortelle om møter med mennesker som opplever konsekvensene av klimaendringene på kroppen. I et intervju med NRK fortalte han blant annet om møtet med en 5-åring som aldri hadde opplevd regn.

Konsekvensene for barna er enorme. Når regnet ikke kommer slik det har pleid, får ikke bøndene produsert mat slik som tidligere. Dermed forsvinner levebrødet for mange mennesker. ”Man har ikke råd til elektrisitet, og barna får ikke gjort lekser. Foreldrene er fattige på grunn av klimaendringene, og barna blir sittende fast i fattigdommen på grunn av mangel på energi,” forteller Mbole til NRK.

Kirkens Nødhjelp arbeider i området med å gi mennesker muligheten til å tilpasse seg disse klimaendringene. Dette gjøres blant annet ved å samle opp regnvann, lage tennbriketter av gammelt papir, lære fiskere hvordan de kan lage små oppdrettsanlegg slik at de har inntekt hele året og å dyrke planter som er næringsrike men tåler tørke.

AppleMark

Paul Mbole sammen med grunnleggeren av Mully’s Children Family

Et av prosjektene som Kirkens Nødhjelp støtter i Kenya er Mully’s Children Family. De arbeider med å gi støtte, kjærlighet, utdanning og veiledning til fattige og foreldreløse barn i Afrika. De har tre barnehjem i Kenya, og siden de startet har over 3000 barn fått hjelp i et Mully’s Children Family Home. I dag bor det 1287 barn i disse hjemmene. For å kunne gi barna mat og vann driver organisasjonen med klimatilpasset jordbruk. De har også utviklet bedre kokeapparater som de lager selv og selger. Som et viktig klimatiltak planter Mully’s Children Family sammen med skolebarn over en million trær hvert år.

Artisten Ingrid Olava besøkte Mully’s Children Family sammen med Kirkens Nødhjelp i vår. «Da vi kjørte gjennom ørkenen for å besøke Mully’s Children Family møtte vi en gammel dame som høstet mais fra den tørre åkeren. Vi stoppet bilene og gikk ut for å prate med henne. Hun hadde arbeidet hele dagen, og lønnen er tre små maiskolber. Det er så varmt ute. Jeg kan knapt puste. Vi setter oss tilbake i bilene igjen og kjører omtrent tre minutter før vi kommer til barnehjemmet. Å komme dit var som å komme til en annen planet. Alt var så grønt, temperaturen var lavere og jeg kunne puste normalt igjen. De bruker regnvannet så godt at de kan holde kenyansk rekord på hvor mye mais du kan gro per kvadratmeter. De bruker mange nye teknikker for å holde vannet i åkeren. Det var helt utrolig – det var nesten som et paradis å komme til Mully’s Children Family,» sa hun etter besøket.

Paul Mbole kommer til å delta i Global uke-programmet flere steder i landet. Se på arrangementssiden for mer informasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..