Sammen på Guds jord!

av: Knut Refsdal, Generalsekretær i Norges Kristne Råd

2015 er et viktig år for verdens klima. I desember skal verdens politiske ledere fatte beslutninger som er avgjørende for verdens framtid. Da samles de i Paris til et nytt klimatoppmøte, som det er knyttet store forventninger til. Tiden er nå for handlinger mer enn store ord!

I Paris kommer også mange religiøse ledere fra hele verden til å være til stede. Dette er et uttrykk for at klima har høy prioritet i forståelsen av kirkens oppdrag i dag.

Slik har det vært en stund for den økumeniske bevegelsen. Dette kommer ikke minst til uttrykk i Kirkenes Verdensråds misjonsdokument «Sammen på vei mot livet: Misjon og evangelisering i landskap i endring».

Jeg har lest litt i dokumentet de siste dagene – og har blitt inspirert! I avsnittet «Frigjøringens Ånd» kan man lese en slags ”trosbekjennelse” der det blant annet heter at Guds hensikt med verden er å gjenskape (”re-create”) det Gud allerede har skapt i kjærlighet og visdom. Denne visjonen for alt det skapte gir på avgjørende måter mening til den nåværende verden, til menneskets historie, til kirken og til våre liv: Fordi Guds hensikt er gjenskapelse lever vi i troen på at det å ta vare på skaperverket og arbeide for rettferdighet og fred, er noe som vil bli brukt av Gud i Guds arbeid for å gjenskape verden.

Dette helhetlige perspektivet kommer også til uttrykk i mange andre avsnitt i dokumentet. Noen eksempler:

  • Gud sendte ikke Sønnen for å frelse menneskeheten alene, eller for å gi oss en delvis frelse. Tvert imot er evangeliet godt nytt for hver skapning og hver side av våre liv og våre samfunn. Derfor er det også viktig å se Guds misjon i en universell helhet, og å bekrefte alt liv, hele oikoumene, som del av Guds livsvev.
  • Vi kalles derfor til å løfte blikket ut over en strengt menneskesentrert tilnærming. Vi er kalt til å uttrykke, gjennom vår misjon, vårt forsonede forhold til alt skapt liv.
  • Vi tror ikke at bare sjeler skal frelses mens jorden forgår; både jorden og våre kropper skal forvandles gjennom Åndens nåde.
  • Derfor er vi kalt til å gjenkjenne Guds Ånd der hvor det finnes liv i all dets fylde, og særlig i frigjøringen av undertrykte grupper, i forsoning for ødelagte samfunn som gjøres hele, og i gjenopprettelsen av hele skaperverket.
  • Vi bekrefter at Guds Ånds misjon er å fornye hele skaperverket. ”Jorden og det som fyller den, hører Herren til” (Sal 24:1). Livets Gud beskytter, elsker og har omsorg for all natur. Menneskeheten er ikke herre over jorden, men har ansvar for å ta vare på skaperverkets integritet. Overdreven grådighet og ukontrollert forbruk ødelegger natur og må ta slutt. Guds kjærlighet forkynner ikke en frelse for menneskene adskilt fra hele skaperverkets fornying. Vi er kalt til å delta i Guds misjon bortenfor våre menneskesentrerte mål.
  • Vi ser sporene av Guds Ånd overalt hvor livet bekreftes i all sin fylde og alle sine dimensjoner: at undertrykte settes fri, at ødelagte fellesskap forsones og blir hele, og at skaperverket gjenopprettes.

Som kirker i Norge skal vi bidra med vårt. Ikke minst er Global Uke et uttrykk for dette. Da settes klimarettferdighet på dagsorden og vi oppfordrer kirker, menigheter, organisasjoner, grupper innen kirkene og enkeltpersoner til å markere uken og på den måten vise at kirken ønsker å være del av det løftet som kreves for å få til nødvendige endringer. I dette løftet står vi sammen med mange, mange andre, og vi tror at summen av mange små og store handlinger er det som kan føre til endringer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..